22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

El drama dels matrimonis forçats

L'assassinat de dues germanes que havien estat obligades a casar-se al Pakistan posa el focus en aquesta violació dels drets humans

Les autoritats del Pakistan han informat sobre l'assassinat de dues dones, Arroj i Aneesa Abbas, en un suposat crim d'honor: els familiars de les noies les han assassinat perquè volien divorciar-se dels seus marits, amb qui les havien obligat a casar-se.

Arooj, de 21 anys, i Aneesa, de 24 anys, eren dues germanes que vivien a Terrassa. La seva família era originària del Pakistan, per això tenien nacionalitat espanyola i pakistanesa. 

L'any passat, Arooj i Aneesa van ser obligades a casar-se amb dos cosins llunyans en una cerimònia al Pakistan. Totes dues parelles vivien separades, ja que elles tenien ciutadania espanyola i podien viure a Europa, però ells no.

Al maig, la família les va convèncer per viatjar al Pakistan. Quan van arribar-hi, els familiars van pressionar-les perquè ajudessin els seus marits a aconseguir un visat per viatjar a Europa. Elles s’hi van negar i van dir que volien divorciar-se’n, per fer la seva pròpia vida i casar-se amb qui elles volguessin. Aleshores les van matar. 

La policia pakistanesa ha detingut els dos marits, el tiet de les noies i el seu germà. Els quatre han confessat l'assassinat: primer les van escanyar i després els van disparar. També han detingut dos homes més relacionats amb el crim.

Els crims d'honor són agressions o assassinats comesos per la família de la víctima, que considera que ell o ella ha deshonrat la família amb els seus actes: ja sigui perquè vol divorciar-se del marit, perquè vol casar-se amb algú que la família no aprova, o perquè porta un estil de vida que va en contra de les seves creences.

Aquest tipus de feminicidis (assassinat d'una dona per motiu del seu gènere) es produeixen a tot el món i mostren una relació desigual entre l'home i la dona: l'home (ja sigui el marit, el pare o un altre familiar) exerceix una posició de domini i control sobre la dona, que no pot viure la seva vida lliurement.

 

 

Crims d'honor al Pakistan

Als països musulmans, els crims d'honor es vinculen amb les branques més estrictes de l'islam, que consideren que la dona ha d'estar permanentment sota la tutela d'un home: primer el seu pare i, després, el seu marit. Les dones d'aquestes famílies solen ser sotmeses a matrimonis forçats, sovint quan encara són menors d'edat.

Al Pakistan, centenars de dones són assassinades cada any per membres de la seva pròpia família. Un total de 478 dones van ser víctimes d'assassinats d'honor el 2021, segons dades policials recopilades per la Comissió de Drets Humans del Pakistan. Així i tot, es tem que la xifra és molt més gran, ja que molts casos no es denuncien.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HRCP (@hrcp_pakistan)

L’any 2016, la model i influencer Qandeel Baloch, coneguda com “la Kim Kardashian del Pakistan”, va ser assassinada pel seu germà, qui considerava que Qandeel no duia una vida digna segons els valors de l'islam més conservador.

Aquest cas va tenir una gran repercussió mediàtica i va provocar protestes, sobretot entre la població més jove. El govern pakistanès es va veure obligat a canviar la legislació sobre els crims d'honor i va imposar una condemna mínima de 25 anys de presó per als culpables.

Fins al 2016, els assassins podien lliurar-se de la condemna si la família de la víctima els perdonava oficialment. El problema és que els crims d'honor solen produir-se amb el consentiment de les famílies, per això la gran majoria de culpables sortien de la presó al cap de pocs mesos. Amb la nova llei, la família pot perdonar la pena de mort però no evitar que es compleixi la condemna.

El documental Una chica en el río: el precio del perdón (2015) explica la història d'una jove pakistanesa que va sobreviure a l'atac del seu pare i el seu tiet per haver-se casat amb qui ella volia. La cinta va guanyar l'Oscar a Millor Documental.

 

 

La xacra del matrimoni forçat

El matrimoni infantil i forçat és una violació dels drets humans que afecta milions de nenes i dones a tot el món, segons reconeix l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans.

Aquest tipus d'unions posa en perill la salut i el futur de les dones, privant-les del dret a decidir sobre la seva pròpia vida. Els matrimonis forçats interrompen l'educació de les nenes i adolescents, i impedeix que les dones es formin per ser autònomes i independents.

D'altra banda, els matrimonis forçats es produeixen gairebé sempre en un context d'abusos sexuals, violència i discriminació contra les dones, que viuen una situació de desigualtat extrema. En el cas de les menors d'edat, els embarassos i parts primerencs augmenten les xifres de mortalitat materna. 

Segons dades de les Nacions Unides, al món hi ha més de 650 milions de dones que es van casar quan eren nenes. A més, es calcula que 12 milions de nenes es casen cada any abans de fer 18 anys; aquestes xifres es dupliquen als països amb menys recursos, on les nenes tenen menys opcions d'accedir a una educació i crear-se el seu propi futur.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -