22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

El fum digital incita als joves a fumar

L’exposició a anuncis i continguts d’influencers a les xarxes duplica les possibilitats de consumir vapejadors i cigarrets electrònics 

Els joves consumeixen més contingut relacionat amb el fum digital, es a dir, contingut sobre vapejadors, cigarrets electrònics i catximbes compartits a través de les xarxes socials. Son molts els influencers i personatges coneguts que parlen a les xarxes sobre les virtuts de fumar amb aquest tipus de dispositius, uns continguts que son sobretot consumits per un públic molt jove. Tot i que no son igual de perjudicials que el tabac, perquè no contenen les mateixes substàncies cancerígenes, tampoc son sans ni resulten una “millor” alternativa.

Des del Observatorio de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) adverteixen de que a través dels continguts a les xarxes, els influencers estan normalitzant el vapejar. Això incita cada vegada més als joves a provar aquests dispositius sense informar-se sobre els possibles riscs. Un estudi de la AECC adverteix que 9 de cada 10 joves han tingut almenys una exposició al “fum digital” a través de les xarxes o altres plataformes.

A Tik Tok, especialment, perfils amb molts seguidors reconeixen obertament la seva addicció a aquests dispositius i els seus intents, quasi sempre fallits, de voler deixar de consumir-los. Això provoca que nombrosos joves tinguin curiositat pel cigarret electrònic i acabin provant-lo. A més, en el mercat es poden trobar aquests productes en una gran varietat de sabors, formes i colors que ho fa més atractiu per als joves.

Personatges populars com l’artista Belinda han estat, fins i tot, ambaixadors de marques per vapejar i influencers amb milers de seguidors, com Dulceida, també han fet, en el passat, publicitat de marques d’aquests dispositius. En aquests casos, ambdues han acabat retirant aquestes publicacions. Fins i tot el popular youtuber Rubius ha sortit vapejant en innombrables directes de stream.

Actualment, continua havent-hi altres perfils en Instagram que continuen oferint trucs sobre els vapejadors que podrien incitar als joves a consumir-los donant-los la falsa imatge que són una cosa bona o divertida.

Impacte i riscs del tabac als joves

Els vapejadors i cigarrets electrònics són nocius per a la salut i insegurs, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Malgrat no contenir tabac i que poden usar-se sense nicotina, no són clares les repercussions a llarg termini del consum de productes d’aquest tipus.

Des de la AECC expliquen que existeixen hi ha efectes a curt termini, com una malaltia coneguda com EVALI, una lesió pulmonar associada al cigarret electrònic o al vapeig que pot danyar greument aquest òrgan. Als Estats Units també s’han vist casos d’altres malalties respiratòries, com a pneumònies lipoideas, entre els joves.

També a curt termini, els cigarrets electrònics poden produir un empitjorament de les malalties cròniques pulmonars preexistents, així com un major nombre d’exacerbacions asmàtiques en els joves. Això podria danyar la qualitat de vida dels consumidors d’aquests productes.

Països en lluita contra el tabac

Cada any es registren més de 8 milions de defuncions relacionades amb el consum de tabac en el món, segons dades de l’OMS. La majoria es produeixen en països d’ingressos baixos i mitjans.

Davant aquesta situació països com el Regne Unit van iniciar un debat en 2021 sobre la necessitat d’elevar l’edat legal de venda de cigarrets fins que la gent deixés de comprar tabac. Aquesta mesura va ser plantejada per un grup d’experts en un informe elaborat amb l’objectiu d’aconseguir que el país estigui lliure de fum per a 2030 o que tingués una prevalença de tabaquisme inferior al 5%.

El Regne Unit no ha estat l’únic país a plantejar mesures contra el tabaquisme. Nova Zelanda va decidir plantar-se contra el tabac en 2022 després de l’aprovació d’una llei que prohibeix comprar cigarrets o productes derivats del tabac a persones nascudes a partir de 2009. En 2028 s’incorporaran els de la generació de 2010 i així successivament fins a la prohibició total.La Recomanació del Consell de 2009 de la Unió Europea va reforçar la legislació antitabac en els espais públics. Actualment són 17 països de la Unió que disposen de legislació antitabac pròpia. Irlanda, Grècia, Malta, Espanya i Hongria tenen unes disposicions antitabac més estrictes amb prohibicions totals de fumar en llocs públics tancats, el transport públic i en llocs de treball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -