2 maig 2024
spot_img
2 maig 2024

El Ramadà, en confinament

La quarantena decretada per fer front a la Covid-19 ha alterat aquesta celebració musulmana, l’essència de la qual és compartir

El Ramadà és una de les festes més importants del calendari musulmà. Enguany, la celebració es va iniciar el 23 d’abril i acabarà el 23 de maig, per la qual cosa la tradició estarà marcada per la pandèmia de Covid-19 que ha deixat el planeta en pausa.

Els més de 1.800 milions de creients musulmans arreu del món hauran d’adaptar-se per complir els rituals del Ramadà alhora que segueixen les mesures de prevenció i confinament decretades per frenar el coronavirus.

El Ramadà és un període de dejuni que s’allarga durant un mes. Els creients no poden menjar ni beure des de la sortida del sol fins que es pon. Segons els musulmans, aquest període els permet purificar el cos, acostar-se a Al·là i compartir temps amb la seva comunitat.

Tots els musulmans han de complir amb el Ramadà i només poden saltar-se el dejuni les dones embarassades, els nens i els malalts, segons indica la tradició. Les principals autoritats religioses de l’islam van anunciar que, malgrat el coronavirus, enguany no seria diferent i es mantindria el dejuni.

 

Compartir, la base del Ramadà

El Ramadà no és només un conjunt de normes, també és un esdeveniment social. Amics i familiars es reuneixen durant l’esmorzar que obre pas al dejuni diari, mengen junts al sopar o iftar i es troben a la mesquita per a resar. El Ramadà és sinònim de compartir.

No obstant això, les normes de distanciament social adoptades al tot el món per evitar l’avenç del coronavirus han modificat les celebracions i han rebaixat l’alegria amb què normalment es rep aquesta festa.

En general, les mesquites han tancat i no podran acollir les pregàries col·lectives. Les famílies no poden reunir-se per comprar els aliments ni cuinar els plats típics. Tampoc es pot celebrar el final del dia amb amics, al carrer.

Ajudar els pobres i practicar la caritat, un dels cinc pilars de l’islam, també és més difícil en aquesta situació, així com visitar les persones malaltes.

 

La tecnologia, un aliat per a la fe

La quarantena ha provocat que estiguem més connectats que mai. La connexió a internet a través dels nostres dispositius ens permet parlar amb els nostres amics i familiars, encara que estiguem separats.

En aquest sentit, les famílies podran compartir les seves tradicions a través d’aplicacions de videotrucades. També podran consultar receptes típiques del Ramadà a través de les xarxes socials, vídeos o portals especialitzats d’internet.

Algunes mesquites també s’han recolzat en la tecnologia per compartir consells amb els seus fidels. S’han organitzat sessions de pregària col·lectives mitjançant xarxes socials i aplicacions de videollamadas, i algunes també es retransmetran per televisió.

La pandèmia del coronavirus ha marcat la vida de milions de persones al voltant del món. I per als musulmans, aquest Ramadà serà recordat com un dels més insòlits de la història.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -