23 juliol 2024
spot_img
23 juliol 2024

Els beneficis de la llum de sincrotró

Aquesta tecnologia, que permet analitzar la matèria i les seves propietats a escala atòmica i molecular, aporta solucions a grans reptes actuals

Una font o instal·lació de llum de sincrotró és un tipus d’accelerador de partícules. Els electrons s’hi mouen a una velocitat pròxima a la de la llum i, quan giren, generen radiació electromagnètica que permet analitzar la matèria i les seves propietats a escala atòmica i molecular. 

La llum de sincrotró abasta una regió de l’espectre electromagnètic molt ampli, amb longituds d’ona que van des de l’infraroig fins als raigs X d’alta energia, passant per la llum visible i la llum ultraviolada. Per això, la llum de sincrotró és molt polivalent per analitzar diferents tipus de matèria. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sincrotró ALBA (@alba_synchrotron)

Els diferents tipus de matèria reaccionen de manera diferent a les longituds d’ona. Per això, quan analitzem un material amb llum de sincrotró, podem apreciar detalls diferents segons la longitud d’ona que triem (com més petita és la longitud d’ona, més petits són els detalls que hi podem observar). 

Una llum molt especial per a la ciència

El principal avantatge de la llum de sincrotró és que és molt brillant. De fet és 10 bilions de vegades més brillant que la llum del sol. Això permet que es puguin fer experiments amb molta resolució o molt més ràpids.

A més a més, la llum de sincrotró és una llum col·limada: els seus raigs són paral·lels entre si i això permet enfocar-la amb més precisió cap a un punt concret. D’aquesta manera es poden estudiar mostres de les quals no en tenim grans quantitats o que no volem danyar: per exemple, els pigments usats en una obra d’art.

Un sincrotró emet llum en forma de flaixos, és a dir, de manera intermitent. Aquesta intermitència pot ser molt ràpida: fins a 1.000 polsos per segon! La llum en forma de flaixos permet analitzar processos ràpids com corrents elèctrics o processos químics.

En un sincrotró, també es poden fer experiments amb llum polaritzada. Això és especialment interessant per estudiar determinades propietats dels materials magnètics.  

Afrontar nous reptes tecnològics i ambientals

A més a més dels seus avantatges per a la ciència, les instal·lacions de llum de sincrotró suposen un benefici per a la societat. Cada any, més de 2.000 persones de diferents països arriben al Sincrotró ALBA per fer-hi experiments en alguna de les seves deu línies de llum. Aquests projectes de recerca s’emmarquen en camps d’estudi d’allò més diversos: ciència de materials, medicina, energies renovables, art, processos industrials… 

La ciència i les tècniques desenvolupades a les instal·lacions del sincrotró serveixen per donar resposta als reptes tecnològics i ambientals del futur: des de descobrir nous fàrmacs i teràpies fins a crear plantes capaces d’emmagatzemar energia. El Sincrotró ALBA resol tant problemes de la ciència fonamental com de la ciència aplicada, i fins i tot dona resposta a necessitats de tipus industrial.

Les instal·lacions científiques com el Sincrotró ALBA són, a més a més, un pol d’atracció de talent que generen feines qualificades alhora que són potents eines de formació i de divulgació. El Sincrotró, que compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), ofereix recursos i materials per conèixer què és un sincrotró i treballar les seves aplicacions a l’aula. A més a més podràs conèixer les instal·lacions des de dins amb el nou programa de visites virtuals.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet! 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -