L'Organització Mundial de la Salut desaconsella prendre aquests edulcorants perquè poden tenir efectes indesitjables en la nostra salut
Més enllà del sucre tradicional, hi ha altres elements que aporten dolçor als aliments i les begudes: és el que es coneix com a edulcorants. Durant molt de temps s'ha cregut que aquests edulcorants podien ser un substitut saludable del sucre, evitant els seus efectes negatius com les malalties dentals, l'obesitat, la diabetis o el colesterol.
No obstant això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat que no és aconsellable prendre edulcorants com la sacarina, la sucralosa i l'estèvia, entre d'altres. Després d'analitzar les dades disponibles, l'organització afirma que aquests edulcorants no ofereixen cap tipus de benefici a llarg termini en la reducció de la greix corporal.
A més, l'estudi de l'OMS alerta que el consum d'edulcorants pot tenir efectes indesitjables a llarg termini en la nostra salut, igual que el sucre tradicional. Els edulcorants poden provocar un major risc de diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i fins i tot mortalitat en adults.
Aquestes substàncies estan presents en multitud d'aliments i begudes ultraprocessats que podem trobar en tots els supermercats, com refrescos o pastisseria industrial. Però a més, els edulcorants també es venen sols, perquè els consumidors els puguin afegir a aliments i begudes, per exemple, la sacarina que li posem al cafè.
L'OMS recomana tant a adults com a nens deixar d'utilitzar edulcorants en la seva dieta i reduir el consum de sucres. I recorden que el més important és dur a terme una alimentació variada, equilibrada i saludable, prioritzant els aliments frescos i evitant al màxim els ultraprocessats.
Sobrepès, un risc per a la salut infantil
Segons l'OMS, l'obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI. Es tracta d'una problemàtica global, ja que afecta tots els països del món. No obstant això, té una major incidència en llocs de baixos i mitjans ingressos, on la població té més dificultats per seguir una alimentació equilibrada i saludable.
L'organització defineix el sobrepès i l'obesitat com "una acumulació anormal o excessiva de greix que presenta un risc per a la salut". Entre els components que augmenten la possibilitat de desenvolupar sobrepès hi ha els sucres, presents en molts aliments i begudes.
Actualment, els nens i les nenes són un dels sectors de població més exposats als aliments rics en greixos i sucres, com la brioxeria industrial, les galetes, les llaminadures, els refrescs o els sucs ensucrats. El consum excessiu d'aquests aliments, sumat a una baixa activitat física, pot provocar problemes de salut.
Segons les últimes dades de l'OMS, aproximadament un de cada tres nens en edat d'anar a l'escola primària pateix obesitat o sobrepès a Europa. Basant-se en les tendències actuals, l'organització preveu que per a l'any 2035 un total de 17 milions de nens i 11 milions de nenes d'entre 5 i 19 anys tindran obesitat al continent.
El principal problema és que les persones amb sobrepès i obesitat tenen més probabilitats de desenvolupar certes malalties perjudicials per a la salut, com la diabetis tipus 2 o malalties cardiovasculars (principalment cardiopaties i accidents cerebrovasculars).
El sabor natural dels aliments
El consum desmesurat d'aliments ensucrats (tant endolcits amb sucre natural com amb edulcorants artificials) s'ha convertit en una preocupació creixent, especialment entre els nens i les nenes. A més de les conseqüències negatives per a la seva salut, el consum d'aquests productes pot influir directament en la seva capacitat per apreciar i reconèixer els sabors naturals dels aliments.
El problema dels productes com els dolços processats o els refrescs és que els seus alts nivells de sucres afegits fan que tinguin un sabor artificial i molt intens, que no s’assemblen al sabor natural dels aliments. Pensem, per exemple, en el sabor d'un suc de taronja natural acabat d'esprémer enfront del d'un bric comprat al supermercat.
Milions de nens i nenes de tot el món consumeixen regularment aquest tipus de productes, de manera que el seu paladar s'hi està acostumant. Com a conseqüència, és probable que desenvolupin una preferència pels sabors dolços i intensos, trobant els aliments no ensucrats, com a fruites i verdures, menys atractius i saborosos.
Per això és important reduir el consum excessiu d'aquests aliments ultraprocessats i amb molt de sucre, promovent la inclusió d'aliments saludables a la dieta des d'edats primerenques. Tenir accés a una àmplia varietat de fruites, verdures i cereals permetrà als més joves experimentar diferents sabors i textures.
A més, és fonamental proporcionar informació sobre els efectes negatius del consum excessiu d'aliments ensucrats i la importància d'una dieta equilibrada. Això els ajudarà a comprendre la importància de triar opcions més saludables.