20 gener 2025
spot_img
20 gener 2025

Els escacs, un esport intel·lectual

El 20 de juliol se celebra el Dia Mundial dels Escacs, un joc d’estratègia amb segles d’antiguitat

Al llarg de la història, els jocs de taula i els esports han ajudat la població a entretenir-se i evadir-se dels problemes del dia a dia. A més de diversió, aquestes activitats lúdiques tenen una sèrie de beneficis, tant físics com mentals, per a les persones que el practiquen.

Entre aquestes activitats es troben els escacs, un joc d’estratègia que enfronta a dos jugadors. Al voltant del 70% de la població adulta ha jugat als escacs en algun moment de la seva vida i prop de 605 milions d’adults a tot el món hi juguen regularment, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Els escacs son un joc en què dues persones s’enfronten en un tauler quadriculat de 64 casillas. Hi ha dos grups de figures, les blanques i les negres. Les peces amb què participa cada jugador són un rei, una dama, del alfils, del cavalls, del torres i vuit peons. L’objectiu final del joc consisteix en “enderrocar el rei” de l’oponent.

Encara que no se sap amb certesa, es creu que l’origen dels escacs està en un joc molt antic anomenat Chaturanga, que es va originar a la Índia al voltant del segle III. Les tècniques i l’estratègia del joc no es van definir fins a segles més tard, cap a l’any 900. A l’inici de la Edat Mitjana, els escacs ja s’havien popularitzat per tota Europa.

Per què un Dia Mundial?

Els escacs promouen valors com l’equitat, la inclusió i el respecte mutu. En aquest sentit, pot contribuir a crear un entorn de tolerància i comprensió entre els jugadors, que moltes vegades provenen de diferents llocs del món.

Tal com destaca la pròpia ONU, un dels principals valors dels escacs és que qualsevol persona, a qualsevol lloc, pot jugar-hi. És un joc que transcendeix les barreres de l’idioma, edat, gènere, capacitat física o situació social. Així, es converteix en un important recurs per fomentar el diàleg, la solidaritat i la cultura de la pau.

Aquestes aportacions dels escacs van portar a 2019 a les Nacions Unides a proclamar el 20 de juliol com Dia Mundial dels Escacs. En concret, aquesta data commemora la fundació de la Federació Internacional d’Escacs (FIDE) el 1924 a París.

Els escacs com a esport

A causa del seu caràcter competitiu, el Comitè Olímpic Internacional (COI) considera als escacs com un esport. Aquesta decisió ha estat molt criticada per alguns sectors de la societat, en considerar que aquest joc no implica un esforç físic com el que requereixen la majoria dels esports.

No obstant això, els escacs tenen una sèrie de característiques que van portar el COI a considerar-lo com esport de manera oficial. D’una banda, es tracta d’un joc competitiu, l’objectiu final del qual és guanyar l’oponent. A més, durant el temps que dura el joc, la competició es viu amb molta intensitat.

Per jugar una partida es requereix un alto nivel de concentración, ja que la mínima fallada pot portar el jugador a perdre la partida. Això implica un estat d’alerta permanent i un gran desgast tant físic com psicològic per als jugadors que s’enfronten en dol. 

Tant és així que aquest esport té el seu propi campionat mundial, organitzat per la Federació Internacional d’Escacs des del 1886. Des de l’any 2014, el Campionat Mundial se celebra cada dos anys i s’hi enfronten els jugadors per decidir qui és el millor escaquista del món.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -