25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Gener amb calor primaveral

El primer mes del 2024 s'acomiada amb una pujada generalitzada de les temperatures, molt per sobre del que és normal per a aquesta època de l'any

​Les altes temperatures continuen disparant els termòmetres per sobre del que és habitual. També al gener, un mes tradicionalment caracteritzat pel clima fred i les baixes temperatures. A Espanya, diverses ciutats han superat els 20 graus centígrads la darrera setmana, segons les últimes dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Es preveu que la situació continuï durant els propers dies. El causant és un anticicló d’hivern, un sistema atmosfèric d’alta pressió.

L'alta pressió atmosfèrica impedeix l'entrada de borrasques, que solen portar nuvolositat i precipitació. Això, alhora, contribueix que hi hagi cels clars, fent que la radiació solar arribi més fàcil i directament a la superfície de la Terra. Tots aquests elements fan que les temperatures es disparin amb més facilitat.

De moment, aquest fenomen tan concret no es pot atribuir fàcilment a l'emergència climàtica, ja que calen estudis a llarg termini. Tot i això, sí que hi ha evidències científiques que l'escalfament accelerat del planeta està darrere d'aquests patrons atmosfèrics tan canviants que s'han experimentat els últims anys.

Les projeccions científiques de com afectarà el canvi climàtic a Espanya a llarg termini són clares: temperatures més altes, amb onades de calor cada cop més prolongades, pujada del nivell del mar, menys precipitacions i sequeres cada cop més severes. Per això, la consciència sobre l'emergència climàtica ha de ser prioritària.

La perspectiva dels joves

L'emergència climàtica i la lluita contra el canvi climàtic és un dels grans temes que avui dia preocupa els més joves. Així ho revela  Jóvenes y medioambiente 2023, el nou informe de la Fundació SM que mostra els diferents punts de vista que els joves espanyols tenen respecte a la qüestió mediambiental.

Les perspectives són molt diverses. La meitat dels joves (52%) pensa que encara ens queda molt de temps per actuar davant dels problemes mediambientals. L'altra meitat (47%) es mostra molt més pessimista i creu que la batalla per salvar el medi ambient està perduda fem allò que fem.

De fet, aquesta visió pessimista pel que fa al futur de la humanitat a llarg termini és predominant. Les emocions manifestades pel que fa a la problemàtica mediambiental s'identifiquen principalment amb la impotència (45%), la por (42%) i la tristesa (36%).

Una de les dades clau de l?estudi té a veure amb el negacionisme climàtic: un 40% dels joves entrevistats consideren que la crisi ecològica s’està exagerant molt.

La negació de l'evidència científica que dóna suport a la realitat del canvi climàtic es basa sovint en arguments pseudocientífics i polítics que es difonen fàcilment a través d'Internet.

Negacionisme a les xarxes socials

L'informe de la Fundació SM analitza com s'informen les generacions noves del canvi climàtic. Tot i que la comunitat científica i els estudis que fan són el col·lectiu en què més confien per conèixer la veritat sobre els riscos mediambientals, el cert és que el principal canal pel qual s'informen d'aquest tema són les xarxes socials.

Moltes plataformes digitals tenen compromisos per combatre la desinformació, tant climàtica com altres temes rellevants. Tot i això, en aquests espais és possible trobar afirmacions falses sobre la naturalesa del canvi climàtic i l'escalfament global amb gran facilitat.

Una de les xarxes socials on més bulls climàtics es difonen és X (abans Twitter). Un informe recent elaborat per Climate Action Against Disinformation ha revelat que, des que Elon Musk va aconseguir el control de l'empresa, la moderació de continguts ha empitjorat.

Mentre el magnat parla de la importància de la llibertat d'expressió en aquesta xarxa social, s'han disparat el negacionisme climàtic i la incitació a l'odi. Això té conseqüències directes a la societat.

Posar en dubte el canvi climàtic en xarxes socials pot fer la impressió que hi ha un debat obert sobre el fenomen. Això no reflecteix, però, la realitat: tota la comunitat científica està d'acord que el canvi climàtic és una amenaça real per al planeta. 

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -