23 setembre 2023
spot_img
23 setembre 2023

Història de l’esclavitud als Estats Units

L’esclavitud no es va prohibir completament al país fins al segle XIX

El passat esclavista dels Estats Units és un dels capítols més tràgics de la seva història. El país va ser fundat per colons britànics que van arribar a l’est de país al segle XVII. Ja llavors es permetia l’esclavitud a les tretze colònies britàniques.

Però no van ser els primers a traficar amb esclaus al continent americà. Ja ho havien fet anteriorment imperis com l’espanyol o el portuguès.

Els esclaus que arribaven al país des de l’Àfrica eren empresonats violentament i transportats cap al continent americà en vaixells negrers. Molts van perdre la vida pel camí a causa de la fam i de les malalties que es propagaven en els vaixells. Els africans viatjaven amuntegats, com si fossin mercaderies.

 

Esclaus en els camps del Sud

Als Estats Units es compraven esclaus, en la seva gran majoria negres, perquè treballessin principalment en plantacions agrícoles d’arròs, tabac o cotó, que arribaria a ser un producte important.

Entre 1775 i 1783 va tenir lloc la Guerra d’Independència, que va acabar amb la relació entre la Gran Bretanya i les seves colònies i la creació dels Estats Units. L’any 1787 se signaria la Constitució dels Estats Units. En el text, encara que no es mencionava la paraula esclavitut de forma oberta, sí que se li donava suport.

Els estats de nord van anar prohibint l’esclavitud a poc a poc i el moviment abolicionista, contrari a qualsevol tipus d’esclavitud, va anar guanyant força. No obstant això, els estats de sud, esclavistes, depenien dels esclaus perquè treballaven en les seves grans plantacions de cotó, una indústria molt important a la regió.

 

Guerra per acabar amb l’esclavitud

La divisió entre els esclavistes i els abolicionistes es va fer més intensa en 1860. Abraham Lincoln, del partit republicà, va guanyar les eleccions. Els republicans donaven suport a la prohibició de l’esclavitud a tots els territoris dels Estats Units.

En 1861 va esclatar la Guerra de Secessió o guerra civil nord-americana. Estats Units estava dividida en diferents regions i els estats de sud, que es mantenien a favor de l’esclavitud, es van unir per formar els Estats Confederats. Volien independitzar-se de la resta, que cada vegada s’oposava més a l’esclavitud, i formar el seu propi país. Els estats de nord es van unir formant la Unió. Van vèncer l’any 1865.

El president Abraham Lincoln, en ple conflicte, va aprovar la Proclamació d’Emancipació. Va entrar en vigor el 1863 per alliberar els esclaus dels Estats Confederats. El territori encara no estava controlat per la Unió però, a mesura que guanyaven territori al sud, s’anaven alliberant esclaus.

L’any 1865 es va aprovar la Tretzena Esmena a la Constitució dels Estats Units, en la qual s’abolia oficialment l’esclavitud. Poc després van aprovar-se la número 14, que en principi garantia drets constitucionals a tots els ciutadans americans, inclosos els esclaus, i la número 15, que garantia el dret a vot dels ciutadans, homes, sense importar-ne la raça.

 

Desigualtat, encara avui

Després de l’abolició de l’esclavitud, en alguns estats i ciutats, especialment del sud, es van implementar les lleis Jim Crow per mantenir la segregació entre blancs i negres. El seu lema era “separats però iguals“, però a la pràctica era una manera de discriminar la població negra.

Els càrrecs de govern i les feines importants es reservaven als blancs. A més, els negres es trobaven amb problemes per votar i no podien barrejar-se amb els blancs.

A poc a poc, i gràcies a la feina dels activistes dels drets civils, com Martin Luther King Jr., els negres van anar guanyant drets al país. L’any 1964 es va aprovar la Llei dels Drets Civils, que acabava amb la segregació racial.

L’any 1965, es va aprovar la Llei de Dret a Vot, per suprimir les dificultats amb les quals es trobaven els negres a l’hora de votar i, el 1968, l’Acta d’Igualtat d’Habitatge. Prohibia la discriminació a l’hora de comprar o vendre una immoble per motius de raça, religió, origen o gènere.

Malgrat els avenços en matèria d’igualtat, encara avui hi ha diferències entre la població negra i la blanca no hispànica als Estats Units.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -