El canceller alemany Olaf Scholz vol ampliar la classificació de víctimes que van haver de fugir de casa durant la República Democràtica Alemanya
El Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD) del canceller alemany Olaf Scholz vol ampliar la classificació de víctimes afectades per l’antiga República Democràtica Alemanya (RDA), un Estat socialista que va existir a la part oriental d’Alemanya des del 1949 fins al 1990.
Durant l’existència de la RDA, milers de ciutadans es van veure obligats a fugir d’aquesta zona d’Alemanya per considerar-los contraris als ideals polítics del règim. Aquest estat es guiava pels principis del marxisme-leninisme i el socialisme i va ser dirigit per un únic partit: el Partit Socialista Unificat d’Alemanya (SED).
Ara l’SPD vol impulsar mesures per protegir les víctimes afectades pel que va passar a la RDA, segons un document oficial. En concret, el partit vol incloure a la classificació de víctimes les persones afectades per desplaçaments forçats, cosa que podria traduir-se en indemnitzacions per a unes 12.000 persones.
La RDA va ser establerta després de la Segona Guerra Mundial i va estar sota la influència política i econòmica de la Unió Soviètica. El seu govern es va caracteritzar per la repressió i el control estatal sobre la vida quotidiana dels ciutadans. Durant aquests anys, hi va haver un aparell de vigilància i repressió extens a través de la Stasi, la policia secreta de l’Estat.
El control de la Stasi es basava principalment en dos mecanismes. D’una banda, hi havia el sistema de vigilància, amb què els funcionaris es dedicaven a observar i escoltar els ciutadans que podien ser una amenaça per al règim comunista. D’altra banda, hi havia la Zersetzung o ‘descomposició’, un mecanisme que consistia en una guerra psicològica contra el ciutadà. La Stasi buscava minar la moral, la confiança i la credibilitat dels individus sospitosos, aïllant-los del seu entorn i sotmetent-los a intimidació i assetjament.
Una república socialista
La RDA, també coneguda com a Alemanya Oriental, es va establir el 7 d’octubre del 1949, després de la partició d’Alemanya en dos després de la Segona Guerra Mundial. Aquest estat socialista, basat en els ideals comunistes de la Unió Soviètica, es va diferenciar de la República Federal Alemanya (RFA), un sistema capitalista basat en l’economia de mercat.
Influenciada per l’URSS, la República Democràtica Alemanya va implementar una economia centralment planificada: l’Estat tenia un control significatiu sobre els mitjans de producció i la distribució de béns i serveis.
A més, la RDA tenia un sistema de govern autoritari on el Partit Socialista Unificat d’Alemanya (SED) va ser l’únic partit polític i va dominar la vida política del país. Com a conseqüència, es reprimia qualsevol forma de dissidència contra el règim i s’exercia un fort control sobre la societat, principalment a través de la Stasi.
Entre el 1945 i el 1961, uns 3 milions d’alemanys de la RDA van fugir a la RFA per escapar del sistema comunista i buscar millors condicions de vida i llibertats polítiques. Tot i això, aquest desplaçament va quedar limitat el 1961, quan es va construir un dels símbols més reconeguts d’aquella època: el Mur de Berlín.
El mur dividia la ciutat alemanya de Berlín en dues parts: Berlín Oriental (controlat per la RDA) i Berlín Occidental (controlat per la RFA). Est tenia 155 quilòmetres de longitud i estava compost per diverses barreres físiques i torres de vigilància. La seva construcció pretenia frenar la fugida d’alemanys orientals cap a l’oest a través de la capital.
El 1989, la caiguda del Mur de Berlín va marcar l’inici del procés de reunificació alemanya. Aquest procés es va completar el 3 d’octubre del 1990, quan les dues Alemanyes es van unificar novament com una sola nació.
La RDA al cinema
Per comprendre millor com era la vida a la RDA, com funcionava la vigilància i repressió de la policia secreta i com va influir la construcció i la caiguda del Mur de Berlín en els ciutadans alemanys, hi ha multitud de pel·lícules i documentals.
La vida de los otros (2006) és una pel·lícula dirigida per Florian Henckel von Donnersmarck que aquesta pel·lícula se centra en la vigilància i la repressió de la Stasi a la RDA. Segueix la història d’un oficial de la policia secreta que s’encarrega d’espiar una parella formada per un prestigiós escriptor i una popular actriu.
La pel·lícula es va estrenar va ser guardonada amb set premis Deutscher Filmpreis (els premis més importants del cinema alemany) i més de cinquanta premis internacionals, entre els quals destaca l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.
Per conèixer millor les influències del Mur de Berlín a la vida dels alemanys tenim Good Bye Lenin! (2003), una pel·lícula dirigida per Wolfgang Becker. Explica la història d’un jove la mare del qual entra en coma poc abans de la caiguda del mur. Quan ella desperta mesos després, el seu fill intentarà amagar-li els canvis polítics i socials que travessa Alemanya.
Una altra pel·lícula que serveix per conèixer millor com era la vida a Alemanya en aquesta època és Barbara (2012), dirigida per Christian Petzold. La història segueix una metgessa que vol abandonar la RDA i escapar a Occident. Després de sol·licitar l’autorització per abandonar el país, el govern denega el permís i és allunyada de la capital.