16 setembre 2024
spot_img
16 setembre 2024

La insulina intel·ligent que revolucionarà el tractament de la diabetis

Un grup internacional de científics han desenvolupat una insulina que respon als canvis en els nivells de sucre en sang en temps real

Un equip de científics internacional ha desenvolupat una nova insulina que podria transformar el tractament de la diabetis tipus 1. Aquesta “insulina intel·ligent” respon en temps real als canvis en els nivells de sucre en sang. Actualment, les persones amb aquesta malaltia s’han d’injectar insulina sintètica diverses vegades al dia, cosa que pot portar a problemes de salut física i mental a causa de les fluctuacions en els nivells de sucre.

La insulina intel·ligent és un avenç significatiu, ja que només s’activa quan és necessari per evitar la hiperglucèmia i s’inactiva quan els nivells de sucre cauen, reduint el risc d’hipoglucèmia. Això permetria als pacients reduir la freqüència de les injeccions a una vegada per setmana en el futur. Aquest descobriment ha estat possible gràcies a una inversió del Type 1 Diabetis Grand Challenge, que s’ha destinat a sis projectes de recerca en universitats d’EUA, Austràlia i la Xina.

Aquests projectes busquen perfeccionar la insulina intel·ligent perquè respongui de manera més ràpida i precisa. A més, s’estan desenvolupant insulines ultraràpides i combinacions d’insulina amb glucagó, una hormona que regula el sucre en sang de manera oposada a la insulina, per estabilitzar millor els nivells de glucosa. La investigació en aquestes àrees podria alleujar la càrrega diària de controlar la diabetis tipus 1 i millorar tant la salut física com mental dels pacients. Els experts creuen que aquests avenços podrien marcar l’inici d’una nova era en el tractament de la diabetis tipus 1.

La diabetis tipus 1, una malaltia que afecta milions de persones a tot el món, exigeix un control constant dels nivells de sucre en sang per evitar complicacions greus. Per mantenir aquests nivells sota control, els pacients depenen de la insulina, una hormona essencial per al funcionament de l’organisme.

Actualment, els pacients amb diabetis tipus 1 s’han d’injectar insulina d’acció lenta un cop al dia i diverses dosis d’acció ràpida abans dels àpats. No obstant això, aquest nou descobriment, que va avançar el diari The Guardian, podria transformar radicalment la vida dels qui pateixen aquesta malaltia. 

Què és la diabetis?

La diabetis és una malaltia crònica que es produeix quan el cos no pot regular adequadament els nivells de glucosa (sucre) a la sang. La glucosa és una font principal d’energia per al cos i prové dels aliments que consumim. La insulina, una hormona produïda pel pàncrees, és essencial per permetre que la glucosa ingressi a les cèl·lules del cos i s’utilitzi com a energia.

Existeixen diferents tipus de diabetis:

Diabetis tipus 1: És una malaltia autoimmune en què el sistema immunològic del cos ataca i destrueix les cèl·lules del pàncrees que produeixen insulina. Com a resultat, les persones amb diabetis tipus 1 necessiten injectar-se insulina per controlar els seus nivells de glucosa. Aquest tipus sol diagnosticar-se en la infància o la joventut, però pot aparèixer a qualsevol edat.

Diabetis tipus 2: És la forma més comuna de diabetis i es desenvolupa quan el cos no produeix prou insulina o no la utilitza de manera eficient. Això es coneix com a resistència a la insulina. La diabetis tipus 2 està freqüentment relacionada amb factors d’estil de vida com el sobrepès, la falta d’exercici i una dieta poc saludable. Tot i que és més comú en adults, també està augmentant entre els joves a causa de l’augment de l’obesitat.

Diabetis gestacional: Passa durant l’embaràs i es caracteritza per nivells alts de glucosa a la sang que es desenvolupen en dones que no tenien diabetis abans d’estar embarassades. Aquesta condició sol desaparèixer després del part, però les dones que l’ han patit tenen un major risc de desenvolupar diabetis tipus 2 en el futur.

Si no es maneja adequadament, la diabetis pot provocar complicacions greus, com malalties cardíaques, dany renal, pèrdua de visió i problemes circulatoris, que poden portar a amputacions.

Com es tracta la diabetis

El tractament de la diabetis inclou una combinació de control del sucre a la sang, una dieta equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicació o insulina. L’objectiu és mantenir els nivells de glucosa en sang dins d’un rang saludable per prevenir complicacions a llarg termini.

El tractament de la diabetis se centra a mantenir els nivells de glucosa a la sang dins d’un rang saludable per prevenir complicacions. Depenent del tipus de diabetis, l’ enfocament del tractament pot variar.

Per a la diabetis tipus 1, els pacients s’han d’injectar insulina regularment, ja que el seu cos no la produeix. La insulina pot administrar-se mitjançant injeccions diàries o a través d’una bomba d’insulina, un dispositiu que subministra l’hormona de forma contínua. A més, és crucial monitorar els nivells de glucosa en sang diverses vegades al dia i ajustar la dosi d’insulina segons les necessitats.

En la diabetis tipus 2, el tractament pot començar amb canvis en l’estil de vida, com una dieta equilibrada i rica en fibra, exercici regular i pèrdua de pes. Si aquests canvis no són suficients per controlar la glucosa, es poden receptar medicaments orals o injectables que ajuden el cos a utilitzar la insulina de manera més eficient. En alguns casos, també es requereix insulina.

La diabetis gestacional es maneja amb una dieta saludable i exercici moderat. Si aquests no controlen els nivells de glucosa, pot ser necessari administrar insulina.

A més del control del sucre a la sang, és important portar un seguiment regular amb el metge per controlar altres factors de risc, com la pressió arterial i els nivells de colesterol, i per prevenir o tractar complicacions a llarg termini. 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -