22 maig 2024
spot_img
22 maig 2024

La NASA torna a Mart a la recerca de vida

El 'rover' Perseverance aterrarà avui a la superfície marciana després d'un viatge de gairebé set mesos

L’Agència Espacial dels Estats Units (NASA) torna a Mart, el planeta més proper a la Terra. Ho farà amb un nou vehicle motoritzat, el rover Perseverance, que està previst que aterri avui després d'un viatge de gairebé set mesos. El seu principal objectiu és esbrinar si el planeta vermell ha arribat a albergar vida en algun moment de la seva història.

El Perseverance substituirà el Curiosity, un rover que va arribar a Mart a l'agost del 2012. L'exploració del Curiosity ha servit per confirmar que el planeta té les condicions per albergar vida. Ara li toca al Perseverance intentar confirmar si realment va existir vida microbiana en algun moment del seu passat.

El robot també té com a objectiu conèixer millor el clima de Mart, recol·lectar mostres de la diversitat geològica del planeta i aplanar el camí per a una possible exploració humana els propers anys. El Perseverance té una estació meteorològica, dissenyada a Espanya, que li permetrà mesurar la temperatura, la humitat i la velocitat del vent. A més, disposa de 23 càmeres i dos micròfons per captar al màxim tot l'esplendor del planeta.

Els “set minuts de terror”

L'aterratge del Perseverance a la superfície marciana és la part més complicada de tota la missió, per això a la NASA l’han anomenat els "set minuts de terror". Aquest serà el temps que trigarà el robot a realitzar unes maniobres molt complexes que hauran de sortir totes a la perfecció fins a aterrar a Mart.

L’ordinador del rover ho farà tot de manera autònoma, sense ajut per part dels enginyers de la NASA, que no sabran si ha aterrat amb èxit fins a onze minuts després. Ho farà al cràter Jezero, on fa milions d'anys va haver-hi vun llac i que pot resultar clau per conèixer millor l'existència de vida al planeta.

Seqüència del descens

Ingenuity, el company del Perseverance

La missió compta, a més, amb un helicòpter anomenat Ingenuity que ajudarà el Perseverance a trobar les millors rutes pel planeta. L'helicòpter disposa d'unes pales més grans del que és habitual, que li permetran girar més ràpid i elevar-se amb més facilitat per fer front a l'atmosfera de Mart la qual, com que és més prima que la de la Terra, dificulta l'elevació.

Serà la primera vegada que s’intentarà volar un helicòpter en un altre planeta.

Tercera missió a Mart en dues setmanes

Cada dos anys i dos mesos, les òrbites de la Terra i Mart s'alineen de manera que la distància entre els dos planetes és més curta. D'aquesta manera, el recorregut que ha de realitzar la nau també és més curt i es poden estalviar moltes despeses en combustible.

Al juliol del 2020, les agències espacials van aprofitar aquesta finestra para iniciar les missions a Mart i aconseguir que els robots poguessin arribar en set mesos. El passat 9 de febrer va arribar-hi la sonda Hope, de l’agència espacial dels Emirats Àrabs Units i el dia següent, la nau xinesa Tianwen-1

Una operació conjunta entre l’Agència Espacial Europea (ESA) y l’Agència Espacial Federal Rusa (Roscosmos) també estava prevista en les mateixes dates, però finalment no van aconseguir arribar-hi a temps i hauran d'esperar fins l'any que ve, quan la distància entre els dos planetes tornarà a estrènyer-se.

Cada dos anys i dos mesos, la Terra i Mart se situen en la seva distància mínima

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -