17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

La pandèmia torna a guanyar força a Europa

Un nova onada de casos de coronavirus posa en alerta diversos països europeus, que comencen a aplicar noves restriccions

La pandèmia de covid-19 a Europa estava sota control gràcies a la campanya de vacunació que va començar a principis d’aquest any. No obstant això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que el continent europeu torna a estar en l'epicentre de la pandèmia.

Des de fa algunes setmanes, les xifres de contagis han començat a augmentar de manera alarmant en alguns països europeus com Àustria, Bèlgica o Alemanya. La majoria d'afectats són persones no vacunades o que tenen la pauta incompleta.

A Alemanya, per exemple, s'han registrat més de 50.000 casos diaris de covid-19 per primera vegada des que va començar la pandèmia al 2020. A més, només el 67% de la població alemanya està vacunada amb la pauta completa, per sota d'altres països europeus com Portugal (88%), Espanya (80%), Irlanda (75%), Bèlgica (74%) o Itàlia (72%), per exemple.

El cas d'Alemanya crida l'atenció perquè, com que és un dels països més rics i influents de la Unió Europea (UE), cal esperar que les seves polítiques sanitàries siguin un exemple a seguir en la lluita contra la pandèmia. No obstant això, la influència del moviment antivacunes ha deixat milions de persones sense protecció davant del virus.

Per convèncer la població perquè es vacuni, el govern alemany està estudiant imposar noves restriccions com l'ús del passaport covid per accedir a comerços, bars i restaurants, i també per assistir a esdeveniments esportius i locals d'oci. 

Àustria ha anat un pas més enllà i ha decretat el confinament per als no vacunats a tot el país. Aquesta mesura afecta prop de dos milions de persones, més d'una tercera part de la població austríaca (35%).

Els no vacunats a Àustria podran sortir de casa per anar a treballar, estudiar o comprar productes de primera necessitat, però no podran anar a restaurants, bars, gimnasos o botigues no essencials. La policia controlarà la circulació de persones per la via pública i els que se saltin la nova normativa rebran una multa d'entre 500 i 3.600 euros. 

Esperant les vacunes

Les vacunes han reduït els casos de contagis a tot el món, han permès aixecar les restriccions i han suposat un estímul per a l'economia. No obstant això, el repartiment de dosis ha reflectit una vegada més la desigualtat entre els països rics i pobres, perquè aquests han depès completament dels països més rics per accedir a les vacunes.

A l'abril del 2020 es va crear el programa COVAX, una plataforma internacional que compta amb la participació de governs i empreses farmacèutiques de tot el món. El projecte té com a objectiu subministrar les dosis necessàries als països i regions més desfavorits, per tal de garantir que ells també tinguin accés a les vacunes. Però la realitat ha estat una altra.

Segons un informe d’ONUSIDA, dels 1.800 milions de vacunes promeses pels països rics, només s'han lliurat 261 milions de dosis (un 14%). Aquesta situació ha accentuat la desigualtat entre països rics i pobres: menys del 10% de la població dels països amb ingressos baixos està totalment vacunada, en comparació del 55% dels països rics, segons dades d'Amnistia Internacional.

Vacunes COVAX

D'altra banda, les empreses farmacèutiques han estat molt criticades per negar-se a alliberar les patents i compartir la tecnologia i les fórmules utilitzades en la producció de les vacunes. Això permetria als països en desenvolupament crear les seves pròpies dosis per salvar vides als seus territoris.

L'acaparament de les vacunes per part dels països rics també deixa oberta la porta a l'aparició de noves variants, fet que dificulta posar fi a la pandèmia. L'única solució passa per aconseguir que la població global estigui vacunada i immunitzada, i això requereix de solidaritat.

Coronavirus al món 

Des que l'OMS va declarar l'estat de pandèmia al març del 2020, governs i institucions sanitàries, científiques i acadèmiques de diferents països van començar a col·laborar per oferir un mapa actualitzat dels contagis al món.

Segons les dades recopilades pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), des de desembre del 2019 s'han comptabilitzat més de 250 milions de casos de covid-19 al món, a més de 5 milions de morts.

Amèrica és el continent més afectat, amb prop de 100 milions de casos. Això es deu al fet que dos dels països més afectats del món es troben en aquesta regió: els Estats Units (més de 46 milions) i el Brasil (més de 21 milions). Tots dos països estaven governats per líders negacionistes al principi de la pandèmia, la qual cosa va endarrerir l'aplicació de restriccions i l'inici de la vacunació.

Mapa mundial que mostra la incidència de casos de covid-19 per cada 100.000 habitants. (ECDC)

Europa és el segon continent més afectat, amb prop de 77 milions de casos, i Àsia se situa en tercer lloc, amb poc més de 70 milions de persones contagiades. De fet, l'Índia és el segon país més afectat pel coronavirus, a causa de la falta de recursos per combatre el virus i a la pobresa generalitzada.

Treballa l’actualitat a l’aula

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -