16 desembre 2024
spot_img
16 desembre 2024

L’Antàrtida està canviant de color

Les imatges satel·litàries revelen que en aquesta regió, coneguda pel seu paisatge de gel, hi estan creixent de forma considerable les zones verdes

El color verd s'obre pas a l'Antàrtida. Aquest continent, el més austral de la Terra, és un vast territori cobert gairebé íntegrament per gel. No obstant això, en els últims anys i a conseqüència de l’escalfament global, la regió està experimentant un notable increment de la seva cobertura vegetal.

És la conclusió a què ha arribat un nou estudi realitzat per les universitats d'Exeter i Hertfordshire, i el British Antarctic Survey, i publicat a la revista Nature. Els investigadors han analitzat les imatges dels satèl·lits de la regió per avaluar en quina mesura la península Antàrtica s'ha “reverdit”.

Els resultats revelen que les zones verdes de l'Antàrtida han passat d'ocupar 0,86 km² el 1986 a 11,95 km² el 2021. Això vol dir que la vegetació ha crescut més de deu vegades a la darrera dècada; un creixement que, segons els científics, s'ha accelerat considerablement des del 2016 fins ara.

Darrere d'aquest fenomen, hi ha el canvi climàtic. Els investigadors assenyalen a l'estudi que l’augment de la temperatura està impulsant l’expansió de la vegetació a la regió, en particular de les molses. Aquestes plantes estan creixent en àrees que abans estaven cobertes completament de gel i neu

Però el creixement de les zones verdes no és només un canvi paisatgístic, sinó que tindrà importants repercussions ecològiques. La formació de nova vegetació obre la porta a l'arribada d’espècies invasores que no pertanyen naturalment a l’ecosistema antàrtic, cosa que podria alterar dràsticament la biodiversitat local.

Onada de calor a l'Antàrtida

L'Antàrtida fa uns quants anys que pateix preocupants onades de calor. Una onada de calor és un període prolongat de temperatures anormalment altes en comparació de les condicions climàtiques habituals d'una regió.

Aquest estiu, per exemple, algunes parts de l’Antàrtida Oriental van registrar temperatures inusualment altes, que en lloc d'oscil·lar els 50 i 60 graus sota zero, van arribar a assolir entre -25 i -30ºC. No era la primera vegada que el continent experimentava canvis tan pronunciats a les seves temperatures. El 2022, l’Estació Concòrdia, una base de recerca a l'est de l'Antàrtida, va marcar 11,8 graus sota zero

Les onades de calor a l'Antàrtida estan relacionades amb dos fenòmens. D'una banda, hi ha els canvis en els patrons meteorològics. La interacció dels sistemes de pressió atmosfèrica i els corrents oceànics poden provocar l'arribada d’aire càlid al continent. Per exemple, la presència d’anticiclons pot atrapar l'aire calent.

No obstant això, el fenomen que més preocupa els científics és el canvi climàtic. L’augment global de les temperatures està afectant més intensament les regions polars. Tant l'Antàrtida (pol Sud) com l'Àrtic (pol nord) s’estan escalfant a ritme més ràpid que la mitjana mundial.

Els científics adverteixen que aquestes onades de calor podrien transformar el continent antàrtic i convertir-lo en un lloc encara més vulnerable per als que hi habiten. A més, assenyalen que aquests no són esdeveniments extrems aïllats, sinó que cada cop són més freqüents i severs.

Canvi climàtic a la criosfera

La criosfera és la part de la Terra on les temperatures són tan baixes que l'aigua es troba en estat sòlid, sigui en forma de neu o de gel. La paraula procedeix del terme grec krios, que significa “gel”.

El Pol Nord i l’Antàrtida conformen la major part de la criosfera, però també en formen part les glaceres, les regions nevades o territoris com Groenlàndia o l'arxipèlag de Svalbard (Noruega), la superfície del qual també està coberta de gel. La criosfera s'expandeix durant els mesos d'hivern i disminueix a l'estiu, però la massa de gel que es perd cada vegada és més gran. 

Les persones, les plantes i els animals que viuen en aquestes zones són més vulnerables al canvi climàtic, ja que l’augment de la temperatura provoca la desaparició del seu hàbitat natural i fa més difícil que trobin recursos per alimentar-se i subsistir.

Fa anys que els científics recopilen dades per veure com va canviant el clima en aquestes zones. Aquesta informació permet establir models i patrons per entendre com evoluciona el canvi climàtic en aquestes regions tan extremes i quins efectes podem esperar. A més, la difusió d'aquesta informació és clau per fer augmentar la conscienciació pública sobre l’escalfament global i les seves conseqüències.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -