22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Les figures artístiques que van conviure amb Ludwig van Beethoven

Pintors com Turner i Friedrich, músics com Haydn i Mozart i escriptors com Goethe van viure els anys de màxima plenitud d’un dels compositors més importants de la història de la música

El compositor austríac Joseph Haydn és el màxim representant del classicisme i el mestre per excel·lència d’un altre gran compositor, Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770-Viena, 1827), del qual enguany se celebra el 250 aniversari del seu naixement.

Beethoven no va ser un cronista de la seva època, però escoltar avui la seva música ens permet acostar-nos a l’Europa convulsa en la qual ell va viure i va desenvolupar la seva obra, que va estar marcada per la Revolució Francesa (1789) i les guerres napoleòniques, entre altres esdeveniments històrics.

Beethoven va viure entre la Il·lustració i el Romanticisme, dos moviments culturals protagonistes de la segona meitat del segle XVIII i els primers anys del segle XIX.

D’una banda, l’època il·lustrada se la coneix com el “segle de les llums”, perquè fomentava la raó i el progrés per sobre de les creences religioses, al contrari del que succeïa en l’edat mitjana. D’altra banda, el Romanticisme va ser un moviment cultural que va sorgir precisament com a reacció a la Il·lustració, i que es va basar en l’auge dels sentiments i l’experiència de l’ésser humà.

A continuació, repassem alguns dels artistes –músics, pintors i escriptors– coetanis a Beethoven i que, encara que les seves disciplines i tècniques són diverses, tots tenen en comú que són representants d’una època molt prolífica en l’art.

 

Compositors de referència

Joseph Haydn (1732-1809) va ser el mestre per excel·lència de Beethoven. Segons relats de l’època, la relació entre tots dos va ser una mica tempestuosa, però la reputació i l’èxit d’Haydn entre el públic era tal, que aquests frecs van passar desapercebuts.

No obstant això, altres grans compositors també van influir en les obres de Beethoven. És el cas de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), músic vienès, que ja gaudia d’un gran reconeixement quan Beethoven va arribar a Viena (Àustria) des de la seva ciutat natal, Bonn (Alemanya), sent un adolescent.

En les primeres sonates per a piano s’aprecia l’evidència de l’obra de Mozart, encara que més tard les composicions de Beethoven ja van adquirir personalitat pròpia, convertint-se així en un referent de la música clàssica, període comprès entre 1750 i 1820.

 

 

Paisatgisme i preimpressionisme

El pintor anglès Joseph Mallord William Turner (1775-1851) és un dels millors paisatgistes de la història de la pintura. De fet, va ser a partir de la seva obra, la majoria realitzada amb la tècnica de l’oli i l’aquarel·la, que aquest gènere artístic va adquirir més rellevància. A més, se’l considera un precursor de l’impressionisme, un corrent artístic  que va néixer a partir de la segona meitat del segle XIX.

També el pintor alemany Caspar David Friedrich (1774-1840) va dedicar part de la seva vida a pintar paisatges. El seu quadre Caminant sobre la mar de núvols, pintat el 1818, és considerat un dels símbols del romanticisme.

Finalment, i encara que el moviment il·lustrat no es va desenvolupar com a tal a Espanya, cal destacar la figura del pintor Francisco de Goya (Saragossa, 1746-Bordeus, 1828). Beethoven i Goya mai es van conèixer, però segons els estudiosos de l’època, tots dos van compartir una manera de plasmar el món en el qual vivien, un a través de la música i l’altre de la pintura.

Prova d’això és la inclusió de la sèrie Desastres de la guerra de Goya en l’exposició Beethoven. Món. Ciutadà. Música, que el museu de la Bundeskunsthalle a Bonn (Alemanya) va acollir fins a finals d’abril del 2020. A més, tots dos artistes van desenvolupar una sordesa que va marcar la seva personalitat i la seva obra.

Peça número 71 de la sèrie “Els Desastres de la Guerra”, pintada per Fransico de Goya. Wikipedia.

 

Goethe, referent filosòfic

La llarga vida de l’escriptor Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) li va permetre conèixer molts corrents i estils artístics. Encara que va ser un gran admirador de la música clàssica, Beethoven no estava entre els seus compositors predilectes, segons analitzen en aquest podcast de Ràdio Clàssica, programa de Ràdio Nacional d’Espanya (RNE).

Goethe és un dels autors més importants del Romanticisme. Va ser un autor molt prolífic, ja que va conrear una gran quantitat de gèneres literaris, com ara la novel·la, la poesia, el teatre i també textos de caràcter científic. La seva influència va ser enorme entre els pensadors de l’època, especialment en l’àmbit filosòfic.

“Goethe en la campanya romana” (en alemany, Goethe in der Campagna) és un oli sobre tela realitzat pel pintor i gravador alemany Johann Heinrich Wilhelm Tischbein en 1787. Pixabay

La seva gran aportació a la literatura universal és el seu drama Faust, una obra de teatre publicada en dues parts: la primera, en 1807, i la segona, una vegada el Goethe ja havia mort, en 1832. Narra la vida de Faust, un personatge cansat de la seva vida i decebut amb el coneixement científic que fa un pacte amb el diable perquè li retorni la joventut a canvi de vendre la seva ànima.

Fonts: Wikipedia; El País; La Vanguardia; Biografies i Vides; Museu del Prado; RNE.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -