9 octubre 2024
spot_img
9 octubre 2024

L’ONU també vol regular la intel·ligència artificial

L'Organització de les Nacions Unides ha publicat un informe pioner en què proposa recomanacions per abordar els riscos associats a aquesta tecnologia

La intel·ligència artificial (IA) està transformant el món. Aquesta tecnologia té un gran potencial i multitud d’empreses estan utilitzant-la per millorar els seus serveis. El seu ús s'estén a tota mena de sectors: des de l’educació a la investigació científica, passant per àmbits com la salut i l’energia.

No obstant això, si no existeix un control, els beneficis de la IA podrien limitar-se a només uns quants països, empreses i persones particulars. És la conclusió a què ha arribat el comitè d'experts de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) dedicat a l'estudi d'aquesta tecnologia. 

Després d'una anàlisi exhaustiva que ha durat diversos mesos, aquest grup d'investigadors han presentat un informe pioner en què ressalten la necessitat d'una regulació mundial de la IA. Aquesta regulació és clau si volem evitar la bretxa digital i la desigualtat a l'accés a aquesta eina.

El text adverteix que les desigualtats ja hi són presents. Només set països (Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó, Regne Unit i els Estats Units) participen actualment a iniciatives per regular la IA alienes a l'ONU. A l'altra banda trobem a 118 països, principalment del Sud Global, que no participen en cap.

L'ONU assenyala que aquesta manca d'equitat en la presa de decisions no es pot justificar i que cap país s'hauria de quedar fora. Per abordar aquestes preocupacions, el comitè en proposa una sèrie de recomanacions que podrien posar-se en marxa els mesos vinents.

Com controlar la IA?

A l'informe, les Nacions Unides proposen una llista de mesures que consideren eficaços i fàcils d'implementar per millorar la governança de la intel·ligència artificial al món.

D'una banda, proposen la creació d'un panell científic internacional. L'objectiu és que aquesta entitat, composta per experts en aquesta tecnologia, pugui ajudar els Estats membre de l'ONU a desenvolupar la IA, coneixent els seus riscos i capacitats. Per això, el panell elaborarà informes anuals sobre les darreres tendències d'aquesta eina. 

Així mateix, l'ONU vol convocar reunions intergovernamentals que reuneixin empreses tecnològiques, governs i usuaris per fomentar un diàleg comú sobre com regular la IA alhora que es protegeixen els drets humans. L'organització també preveu la creació d'una xarxa de formació i dades perquè les entitats interessades puguin tenir accés a la informació necessària per entendre millor aquesta eina.

Per dur a terme aquestes mesures, l’informe proposa la creació d'una agència d'intel·ligència artificial que operi dins de la Secretaria de les Nacions Unides. Aquesta oficina seria l'encarregada de donar suport i coordinar la implementació de totes aquestes propostes.

Tecnologia per a uns quants

L'arribada d'eines com ChatGPT el Dall-E ha democratitzat l'accés a la intel·ligència artificial. Qualsevol persona que tingui un ordinador amb connexió a Internet pot fer servir aquestes aplicacions. No obstant això, encara que aquestes tecnologies són més accessibles que mai, no totes les persones del món tenen les mateixes oportunitats per aprofitar-les. 

En aquest sentit, un informe de l'ONU publicat el 2018 ja advertia que el desenvolupament de noves tecnologies com la IA podria accentuar la desigualtat entre països. 

Segons aquesta organització, els avenços d'última generació es concentren cada vegada més a unes poques empreses i països, principalment en regions com Amèrica del Nord, Europa i algunes parts d’Àsia. Aquests llocs compten amb les infraestructures necessàries a desenvolupar noves eines tecnològiques, però també amb el coneixement tècnic per aprofitar-ne els beneficis. 

Mentrestant, a l'altra banda del món, hi ha multitud de països en desenvolupament que no han pogut ni tan sols adaptar-se als avenços tecnològics passats. En algunes zones, una gran part de la població ni tan sols té accés regular a electricitat i molt menys a dispositius electrònics

Aquesta situació fa impossible que avui dia existeixi un desenvolupament equitatiu i sostenible. Per això, per evitar que la bretxa digital es converteixi en una barrera insuperable, és essencial que es prenguin mesures globals que promoguin la inclusió tecnològica.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -