1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

Mahoma, el profeta de l’islam

El primer líder de l’islam va passar de ser un mercader a convertir-se en el predicador de la segona religió amb més creients del món

L’islam és avui dia la segona religió amb més seguidors del món. Els musulmans creuen en Al·là i segueixen els ensenyaments del seu llibre sagrat, l’Alcorà.

Els 1.800 milions de musulmans del món deuen la seva religió al profeta de l’islam, Mahoma. Segons aquesta religió, va ser directament Al·là qui li va dictar l’Alcorà. Mahoma es va encarregar de recopilar els ensenyaments d’Al·là i de predicar-ne la fe. De mercader va passar a ser profeta, i va ser perseguit per les seves creences.

Els seus episodis vitals més importants s’han convertit en festivitats musulmanes. Per exemple, molts musulmans en celebren l’aniversari. La fugida de la Meca cap a la ciutat de Medina es coneix com a Hègira i marca l’inici del calendari musulmà.

Malgrat la importància de Mahoma, els creients no n’adoren cap imatge a diferència del cristianisme, que rendeix culte a representacions de Jesús o dels sants. Els musulmans no permeten dibuixar ni intentar recrear l’aspecte de Mahoma ni d’Al·là.

Consideren que les representacions són una falta de respecte perquè mai no podran fer-los justícia. Per això els creients no comparteixen retrats del seu profeta.

 

De mercader a predicador

La biografia de Mahoma està envoltada de llegendes i d’imprecisions. Segons els historiadors, va néixer a la Meca l’any 575 dins d’una família humil de la tribu àrab de Quraix o dels quraixites, una de les més importants de la regió del Hijaz, a l’oest de l’actual Aràbia Saudita.

Va quedar orfe als sis anys i va ser adoptat primer pel seu avi i després pel seu oncle Abu-Tàlib. Més tard es va casar amb la seva primera esposa Khadija, una dona vídua i ben posicionada amb la qual va tenir sis fills, dos homes i quatre dones.

Mahoma era analfabet. Va ser pastor i mercader durant la seva joventut, professió que li va permetre conèixer en profunditat les tradicions del cristianisme i el judaisme, les dues religions monoteistes –que veneren un sol déu– que convivien en aquella època i que van influir en el sorgiment i l’expansió de l’islam.

https://youtu.be/XV6oysYItqc

Va rebre la revelació d’Al·là quan tenia 40 anys. Mentre meditava a la cova de Hira, als afores de la Meca, se li va aparèixer l’arcàngel Gabriel per anunciar-li que Al·là era l’únic Déu i que ell en seria el missatger. També li va traslladar 6.232 versos sagrats que havia de difondre per salvar l’ésser humà de l’infern. Aquests versos van esdevenir l’Alcorà.

Exemplar de l’Alcorà més antic conegut fins ara. (Efe / Birmingham University)

 

L’Hègira marca l’inici del calendari musulmà

Mahoma va decidir predicar la nova fe animat per la seva família. A poc a poc va anar aconseguint seguidors entre les classes més populars, però es va guanyar l’enemistat d’algunes tribus locals. El seu discurs monoteista suposava una amenaça per als seus interessos.

La mort del seu oncle i de la seva esposa, així com la persecució d’aquells que no estaven d’acord amb les seves idees, va fer que emigrés a l’actual Medina. Aquest fet es coneix com l’Hègira i marca l’inici del calendari musulmà.

A partir de llavors va començar una llarga batalla per l’expansió de l’islam, el punt culminant del qual va ser la conquesta de la Meca l’11 de gener de 630 pels musulmans liderats per Mahoma.

Va morir a Medina el 8 de juny de 632 als 62 anys després d’una curta malaltia. Com que no va deixar hereu home (els seus dos fills van morir quan encara eren petits), les disputes per trobar un successor es van desfermar. Finalment es va triar el sogre del profeta: Abu-Bakr. Va ser el primer califa.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -