30 novembre 2023
spot_img
30 novembre 2023

Els migrants esperen una oportunitat per creuar la frontera

Milers de persones podrien passar de Mèxic als Estats Units després de la fi de la norma que permetia les devolucions en calent

S’han acabat les devolucions en calent a la frontera entre els Estats Units i Mèxic. Després de gairebé 40 mesos i dues pròrrogues judicials, el controvertit Títol 42 ha arribat a la seva fi i milers de migrants esperen la possibilitat de creuar al nord del continent americà sense por de ser expulsats immediatament. 

El Títol 42 és un apartat d'una llei de salut pública que es va redactar a la dècada de 1940 i que permet al govern estatunidenc barrar el pas als estrangers si es considera que poden introduir malalties al país. 

L'any 2020, en plena pandèmia de covid i amb el pretext d'impedir l'entrada de persones contagiades per frenar el nombre de casos, l'aleshores president Donald Trump va activar la norma que moltes organitzacions en defensa dels drets humans van considerar discriminatòria.

I efectivament ho va ser, ja que va acabar convertint-se en un recurs legal per detenir i expulsar de manera immediata a les persones migrants que travessaven la frontera, sense un procés de devolució regular. En aquest context, els migrants tampoc podien sol·licitar asil als Estats Units, la qual cosa violava les lleis humanitàries internacionals

Ara, encara que el Títol 42 hagi expirat, les persones migrants que fugen de la pobresa, la violència i la corrupció política continuaran trobant obstacles per travessar la frontera i començar una nova vida lluny de les seves llars. A partir del passat dijous 11 de maig, continuarà vigent el Títol 8, la norma prèvia a la pandèmia que recull un ventall de lleis d'immigració, inclòs l'asil, els refugiats i els visats. 

Enfront d’aquesta crisi migratòria, l'actual president dels Estats Units, Joe Biden, ha enviat milers de soldats a la frontera amb Mèxic davant l'arribada de persones en condicions precàries des del sud. Segons fonts del govern federal citades per la cadena de televisió CNN, uns 150.000 homes, dones i nens esperen el seu moment per creuar.

La frontera física entre Mèxic i els Estats Units

Ciutadans de Veneçuela, Nicaragua o Haití, entre altres països llatinoamericans, recorren milers de quilòmetres i superen moltes dificultats per arribar a terres mexicanes. Una vegada arriben allà, no obstant això, es troben amb un mur o una tanca que els impedeix el pas.

La línia fronterera s'estén més de 3.000 quilòmetres des de la costa est fins a l'oest. Un dels punts més agitats és la porta 42, situada a uns 15 quilòmetres de El Paso (Texas). Tant aquesta localitat com les ciutats de Brownsville i Laredo han declarat l'estat d'emergència. 

Si bé és cert que l'arribada de Trump va intensificar el sentiment de separació, la voluntat de dividir Mèxic i els Estats Units ve de lluny. Abans que arribés el president republicà a la Casa Blanca, ja existien barreres o tanques en un terç de la frontera

Durant la campanya electoral de 2016, Trump va prometre erigir el mur complet, però la falta de finançament va retardar els seus plans. A pesar que mai van acabar el mur, el 2022, les autoritats estatunidenques van detenir a més de 2,4 milions de persones la frontera.

La migració irregular, el gran desafiament

Als Estats Units, el debat sobre com solucionar la crisi migratòria és intens, està molt polaritzat i es presenta com una de les claus en els programes electorals de cara a les pròximes eleccions presidencials del 2024

Mentre els polítics juguen les seves cartes per pescar vots, moltes persones posen en risc les seves vides, són detinguts o es queden esperant als voltants de la frontera i depenent de l'ajuda humanitària

El sentiment d'abandonament és total, especialment en els centres de detenció. De fet, fa un parell de mesos, un incendi en un centre de Ciudad Juárez va posar fi a la vida de 39 persones. El foc va començar durant la nit, després que un grup de migrants retinguts iniciés una protesta per por de ser deportats. Les autoritats de Mèxic ja han obert una investigació sobre aquest tema per a esclarir el fet, que desgraciadament no és aïllat.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales:
Introdueix la contrasenya per accedir als materials:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -