7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

Les múltiples oportunitats de treballar amb el so en directe

El productor tècnic especialitzat en so David Florez ens explica la seva experiència en l’organització de concerts i esdeveniments 

Per Judith Vives 

Fa gairebé vint anys que David Florez a arribar a Barcelona i, durant tot aquest temps, ha conegut totes les facetes i situacions en què es pot trobar un tècnic de so. Exalumne del Diploma de So a Microfusa, David va deixar la seva Colòmbia natal per venir a estudiar en aquest centre de Barcelona i poder consolidar amb aquesta formació una experiència com a tècnic de so que ja portava del seu país. 

“Des de petit ja vaig estar involucrat en el món de l’espectacle”, explica Florez, relatant com la seva família tenia una empresa de càtering i el seu oncle tenia una empresa de so i il·luminació en la qual ell mateix de jove va fer els seus primers passos com a auxiliar tècnic. A poc a poc, i com a aprenent, va anar coneixent el funcionament de la que es convertiria en la seva professió. 

Una base teòrica

Sobre l’any 2000, un amic va descobrir els cursos de Microfusa i David, juntament altres amics, van viatjar a Barcelona per poder estudiar i treure’s un títol. “Per a mi va ser molt important perquè jo tenia experiència com a ajudant de tècnic de so però no tenia la formació. Aquest curs em va donar la base teòrica i em va permetre entendre el perquè de les coses”, explica.

Mentre estudiava a Microfusa, li va sorgir l’oportunitat de fer el seu primer treball professional a Espanya. Va ser en un concert en directe organitzat en un barri de Barcelona. Curiosament, aquest treball li va impedir presentar-se a l’examen final del curs. “Recordo perfectament perquè era el 21 de juny, el Dia de la Música“, rememora David. Aquest primer treball “va ser molt diferent perquè a Colòmbia jo havia treballat en grans produccions”.

 

Més endavant, Florez va trobar una feina en una empresa de so que li va permetre treballar per a esdeveniments importants com el Sonar, entre altres festivals. Posteriorment, com a tècnic de so freelance, va participar en tota mena d’esdeveniments i va tenir ocasió de posar a prova diferents facetes implicades en el món del so, des de ràdio freqüències, xarxes digitals i gravació en Directe, fins a la barreja i ajustament de sistemes per a esdeveniments de música electrònica.

“Al so en directe intervenen molts factors”, explica Florez, que ha sabut aprofitar les ocasions que se li han presentat per aprofundir en tots aquests aspectes. “No ha estat una decisió premeditada sinó que el mateix flux de treball m’ha portat a aquesta especialització“, confessa.

De tècnic de so a productor executiu

Tota aquesta experiència acumulada, a més d’aprofundir en la seva professió, l’ha portat a convertir-se, en els últims anys, en Productor de So d’esdeveniments i festivals a Barcelona. A diferència d’un tècnic de so, el Productor tècnic lidera totes les àrees tècniques d’un esdeveniment, que inclouen la part de so, però també la il·luminació, equips i altres.

Entre els esdeveniments per als quals treballa com a productor tècnic destaca la seva implicació amb el Mira, festival d’arts digitals. Precisament de la seva col·laboració amb el festival Mira ha sorgit un nou projecte, el de la creació d’una agència de producció tècnica i conceptualització artística d’esdeveniments. Com a productor tècnic ha participat també al festival Llums BCN, entre altres esdeveniments, no solament a Barcelona sinó també a Luxemburg, Zuric o Mèxic DF.

 

Actualment, tot i que la pandèmia de Covid-19 ha paralitzat alguns projectes, té previst col·laborar amb la Fundació Miró per la celebració del seu aniversari i també en una instal·lació artística en homenatge als sanitaris que es promou a Barcelona.

Segons en David, la seva pròpia experiència demostra que, quan alguna cosa t’apassiona, se’t van obrint camins que et permeten adquirir habilitats i coneixements “que al principi no tens”. El més important, assegura, “és estar molt obert a les oportunitats i tenir molta dedicació“. Si és així, afegeix, podràs aconseguir el teu objectiu professional.

Si tu també vols treballar en el món de l’espectacle, pots consultar l’oferta de cursos de Microfusa per dedicar-te al So.

Informació elaborada en col·laboració amb Microfusa

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -