13 abril 2024
spot_img
13 abril 2024

Els nou valents de Little Rock

Nou estudiants negres van desafiar a les autoritats racistes d’Arkansas per poder estudiar

Al 1954, el Tribunal Suprem d’Estats Units va declarar que la segregació racial als col·legis era inconstitucional. No obstant això, molts centres escolars van ignorar la llei i van seguir negant l’entrada a estudiants negres, sobretot a ciutats del sud del país.

Tres anys més tard, nou estudiants negres de Little Rock (Arkansas) van desafiar a les autoritats racistes i es van apuntar a l’institut públic de la ciutat.

El primer dia de curs, el governador d’Arkansas va enviar a les tropes de la Guàrdia Nacional per evitar l’entrada dels estudiants al centre, però va haver de retirar-les perquè incomplia la llei. Finalment, els estudiants van aconseguir entrar entre esbroncades i crits dels estudiants blancs.

https://www.instagram.com/p/Bft7ejxFluQ/?utm_source=ig_embed

Quan la població blanca de Little Rock es va assabentar que hi havia alumnes negres a l’institut, centenars de persones es van plantar davant del centre per increpar-los i amenaçar-los. Els nou nois van haver de fugir d’amagat per protegir-se i ja no van anar a l’escola l’endemà.

La ciutat es va sumir llavors en un estat de molta tensió, amb la població blanca i negra enfrontades i centenars d’agents desplegats per evitar disturbis majors.

El propi president d’Estats Units, Dwight Eisenhower, va decidir intervenir. Va enviar mil soldats a l’institut de Little Rock per controlar a les multituds racistes i garantir que els nou estudiants negres poguessin acudir a classe sense témer per la seva seguretat.

Tres setmanes després dels altercats, els nou estudiants, sis noies i tres nois, van poder tornar a l’institut.

Seguien sent increpats a les classes pels seus companys blancs, però no es van rendir i van aconseguir graduar-se a l’any següent. Les tropes van haver de custodiar el centre durant tot el curs.

A l’entrada a l’Institut de Little Rock hi ha un monument commemoratiu que representa als nous estudiants. (Wikipedia)

Avui dia, l’institut s’ha convertit en un museu que commemora aquest capítol històric en la lluita per la igualtat racial.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -