Ciència / ODS / Notícia del Dia

Protegir les abelles per garantir el futur del planeta

Les abelles i altres pol·linitzadors estan cada vegada més amenaçats pels efectes de l’activitat humana i el canvi climàtic.

El 20 de maig es commemora el Día Mundial de les Abelles
El 20 de maig es commemora el Día Mundial de les Abelles

Les abelles i altres pol·linitzadors estan cada vegada més amenaçats pels efectes de l’activitat humana i el canvi climàtic

Les abelles són una de les espècies animals més importants del nostre planeta. D’elles depenen la pol·linització de les plantes i, per tant, de la producció d’aliments i productes bàsics per a la nostra subsistència.

Però les abelles corren el perill d’extingir-se. Les taxes actuals d’extinció d’espècies són de cent a mil vegades més altes del normal, i tot per culpa de l’impacte de l’activitat humana al planeta. Els canvis en l’ús de la terra, les pràctiques d’agricultura intensiva i l’ús de plaguicides, així com la contaminació, les plagues, les malalties i el canvi climàtic amenacen l’hàbitat de les abelles, la seva salut i el seu desenvolupament.

https://twitter.com/EcoInventos/status/1394495223858925575

Totes aquestes amenaces estan provocant un declivi sense precedents que preocupa molt a la comunitat científica. Tant és així, que l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va decretar, en una declaració aprovada al desembre de 2017, que el 20 de maig es commemorés el Dia Mundial de les Abelles.

Amb aquesta jornada es reconeix la contribució i el paper fonamental de les abelles i altres pol·linitzadors en la producció sostenible d’aliments i la nutrició. D’elles depèn la nostra seguretat alimentària i, per extensió, la lluita contra la pobresa, l’eradicació de la fam i la salut humana.

https://twitter.com/sembrandounpais/status/1130521707687698433

Gairebé el 40% dels pol·linitzadors invertebrats -en particular les abelles i les papallones-, i al voltant de l’17% dels pol·linitzadors vertebrats -com els ratpenats– estan en perill d’extinció a nivell mundial, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Per l’ONU, és urgent abordar el problema de la disminució de la diversitat de pol·linitzadors en el món i els riscos que això implica per a la sostenibilitat de l’agricultura, els mitjans de vida de l’ésser humà i el subministrament d’aliments

Què és la pol·linització?

Pol·linitzar consisteix a transportar el pol·len al lloc adequat de la planta perquè germini o produeixi llavors. La gran majoria de les espècies de plantes amb flors produeixen llavors només si els animals pol·linitzadors transporten el pol·len des de les anteres -la part superior de l’estam – fins als estigmes de les flors.

Segons la FAO, entre el 80% i 90% de totes les espècies de plantes que floreixen en el món necessiten ser pol·linitzades per animals pol·linitzadors. Així mateix, el 75% dels cultius alimentaris depenen en part de la pol·linització i el 35% de les terres agrícoles mundials.

https://twitter.com/ProgramaFlora/status/1394751411930415110

Els principals pol·linitzadors són les abelles, de les que hi ha 20.000 espècies diferents. Però no són les úniques. També fan aquesta tasca tan important altres animals com els borinots, les vespes, les arnes i les papallones.

També hi pol·linitzadors vertebrats, com els ratpenats; mamífers no voladors (com diverses espècies de micos i rosegadors, lèmurs, esquirols, olingos i kinkajúes) i aus com colibrís, suimangas, mel·lífers i algunes espècies de lloros, que també porten a terme aquestes tasques de pol·linització.

D’altra banda, la pol·linització és essencial també per produir productes bàsics per a l’elaboració de medicaments, biocombustibles o materials de construcció. Finalment, els pol·linitzadors també ens alerten sobre els nous riscos ambientals, ja que són indicadors de la salut dels ecosistemes locals.

Abelles per garantir la nostra seguretat alimentària

Les abelles són essencials en la producció dels aliments a nivell mundial ja que pol·linitzen més del 70% dels cultius. La pol·linització és una contribució essencial en la producció d’aliments i els mitjans de subsistència humana.

Per aquesta raó, totes les persones del planeta depenem de la supervivència de les abelles. Aliments com les fruites i les verdures depenen directament de la feina que realitzen els pol·linitzadors. Sense ells, productes com els nabius, el cafè, la xocolata, els cogombres, les ametlles, les maduixes o l’alfals per al bestiar no existirien.

https://twitter.com/FAOenEspanol/status/1394239521533808643

Les abelles són les aliades per a 2000 milions de petits agricultors a tot el món i contribueixen a garantir la seguretat alimentària de la població mundial. D’altra banda, l’obtenció de mel de colònies d’abelles silvestres és també una activitat important per a moltes poblacions que depenen dels boscos en molts països en desenvolupament.

No obstant això, l’amenaça que pateixen els pol·linitzadors és molt greu. Els insectes són la base de la cadena alimentària i si aquesta es desestabilitza, tota la piràmide trontolla.

Si desapareixen les abelles i pol·linitzadors, alguns cultius de fruites, fruita seca i moltes hortalisses hauran de ser substituïts per cultius bàsics com l’arròs, el blat de moro i la patata, el que ens portarà a una dieta escassa i desequilibrada.

L’aposta per l’agricultura sostenible és la millor alternativa per reduir l’amenaça de les abelles i els pol·linitzadors. Amb l’agricultura ecològica es diversifica el paisatge agrícola i es promou l’ús de processos ecològics per produir aliments.

Els apicultors i agricultors també s’han de conscienciar per reduir l’ús de pesticides, reservar algunes zones com a hàbitat natural, crear barreres vegetals i respectar els llocs de nidificació de les abelles.

Contribueix a la protecció de les abelles

Els agricultors i les administracions tenen un paper important que desenvolupar en la protecció dels nostres pol·linitzadors. Però també hi ha coses que nosaltres podem fer en el dia a dia.

Per exemple, podem crear un petit jardí per cultivar plantes autòctones que floreixin en diferents èpoques de l’any per facilitar la tasca pol·linitzadora de les abelles. A més, podem donar suport als agricultors que portin a terme pràctiques agrícoles sostenibles, comprant-los productes com, per exemple, mel sense refinar.

També podem protegir les colònies d’abelles silvestres, per exemple, amb iniciatives com la d’apadrinar un rusc. També podem deixar un bol poc profund amb aigua neta i pedres o pals perquè les abelles beguin i no s’ofeguin.

Finalment, és responsabilitat de tots conservar els ecosistemes forestals, de manera que hem de mostrar una actitud respectuosa amb l’entorn quan anem d’excursió a la muntanya.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)