13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Un nou Caravaggio arriba al Museu del Prado

El quadre va estar a punt de vendre's per 1.500 euros en una subhasta el 2021 perquè no se sabia que havia estat pintat pel mestre italià del barroc

Des del 28 de maig i fins al proper mes d'octubre, el Museu del Prado de Madrid exposa un nou quadre de Caravaggio amb una història sorprenent. L'obra del pintor italià va estar a punt de vendre's per 1.500 euros fa tres anys. Avui el seu valor podria rondar els 150 milions d'euros. Com ha arribat la pintura fins al museu madrileny?

La història va començar l'abril del 2021, quan a la casa de subhastes Ansorena (Madrid), una pintura a l'oli titulada La coronació d'espines va ser atribuïda a un deixeble de José de Ribera, pintor, dibuixant i gravador espanyol del segle XVI. En un primer moment, el quadre va ser llistat a un preu inicial de 1.500 euros.

No obstant això, els experts del Museu del Prado, un dels museus més importants d'Espanya, van identificar ràpidament a l'obra característiques que suggerien que aquesta havia estat pintada pel mestre italià del barroc, Caravaggio. El museu va alertar el Ministeri de Cultura de la troballa i ràpidament el quadre va ser retirat de la subhasta

En tot just un mes, l'obra va ser declarada Bé d'Interès Cultural (BIC), un títol que serveix per reconèixer i protegir el patrimoni històric espanyol. Després de diversos estudis, radiografies i comparatives, s'ha pogut confirmar que estem davant d'un Ecce homo pintat per Caravaggio.

El quadre deixa una llista d'incògnites: no se sap qui el va encarregar, on va ser pintat o en quina data el va fer el pintor italià. Tot i així, el Prado ha preparat una sala on els experts analitzen les circumstàncies del descobriment del llenç i els aspectes estilístics, tècnics i iconogràfics, i revelen els detalls de la seva restauració.

L'Ecce l'home és el cinquè quadre de Caravaggio que es pot veure a Espanya. El Museu del Prado posseeix un altre llenç seu, un David vencedor de Goliat de 1600. També a Madrid, el Museu de les Col·leccions Reals exposa la Salomé amb el cap del Baptista, i al Museu Thyssen-Bornemisza es pot apreciar la Santa Caterina d'Alexandria. L'última obra en territori espanyol es pot veure a l'Abadia de Montserrat (Catalunya) i és un Sant Jeroni penitent.

Caravaggio, pintor del barroc

Caravaggio, el nom complet del qual és Miquel Àngel Merisi da Caravaggio, va ser un pintor italià del barroc, nascut el 1571 a Milà i mort el 1610 a Porto Ercole. Amb només 13 anys, va començar el seu aprenentatge amb el pintor Simone Peterzano a Milà, on va aprendre les tècniques de la pintura renaixentista. El 1592, es va traslladar a Roma, on va començar a treballar al taller de Giuseppe Cesari.

La seva carrera es va enlairar el 1595, quan va atreure l'atenció del cardenal Francesco del Monte, que es va convertir en el seu mecenes. Va començar a rebre encàrrecs importants, com les pintures per a la Capella Contarelli a la església de Sant Lluís dels Francesos a Roma, que incloïa La vocació de Sant Mateu i El martiri de Sant Mateu, dues de les seves obres més rellevants.

Caravaggio és conegut pel seu estil realista i dramàtic. Sovint representa figures religioses amb característiques humanes i emocionals intenses. També per l'ús innovador del clarobscur, una tècnica que contrasta fortament la llum i la ombra per afegir profunditat i drama a les composicions. 

L'italià va influir profundament a la pintura barroca i en artistes posteriors. La pintura barroca és un estil artístic que es va desenvolupar a Europa des de finals del segle XVI fins a principis del XVIII. Va sorgir a Itàlia i es va estendre pel continent, influenciant la pintura en altres països com Espanya i França

Un altre dels artistes italians reconeguts de l'època del barroc és la pintora Artemisia Gentileschi. Mentrestant, a Espanya, destaquen noms com Diego Velázquez, José de Ribera o Francisco de Zurbarán. El barroc es caracteritza pel seu dramatisme, són ornamentació exuberant i la seva capacitat per evocar emocions intenses.

Les obres dels museus

Hi ha diferents mètodes perquè una pintura o una escultura arribi a ser exposada a la sala d'un museu

Moltes vegades, aquestes obres procedeixen de donacions. Parlem de col·leccionistes privats, artistes, hereus o fins i tot fundacions que tenen en possessió aquestes peces i que decideixen donar-les als museus pel desig de preservar i compartir l'art amb el públic, o per honorar la memòria de l'artista. 

En altres ocasions, les obres exposades formen part de intercanvis culturals. Això passa quan dos o més museus es posen d'acord per prestar-se peces artístiques. En aquests casos, encara que el museu no posseeix l'obra, té el dret d'exhibir-la durant un període ampliat.

Algunes obres d'art, especialment en el cas de peces arqueològiques, arriben als museus a través de excavacions i troballes arqueològiques. Aquestes peces sovint es lliuren als museus per a la seva conservació i exhibició.

També hi ha les subhastes. Alguns museus participen en aquest mètode de compra-venda, on poden pujar per obres d'art. En una subhasta, els interessats competeixen entre si fent ofertes creixents, i l'article es ven a qui ofereix el preu més alt.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -