25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Viure a prop d’un aeroport augmenta el risc de malaltia

Les partícules ultrafines del fum que emeten els avions es relacionen amb un risc més gran d’hipertensió, diabetis i demència

Les emissions de l’aviació són un problema climàtic i tenen greus impactes a la qualitat de l’aire. És la premissa de què parteix l’estudi Viure a prop d’un aeroport et pot fer emmalaltir? realitzat per la federació europea Transport i medi ambient (T&E), a la qual pertanyen organitzacions espanyoles com Ecologistes en Acció.

Segons l’estudi, viure a prop d’un aeroport augmenta el risc de patir malalties com hipertensió, diabetis O demència. La conclusió es desprèn després d’haver analitzat 32 aeroports de tot Europa, entre els que es troben quatre espanyols: Adolfo Suárez (Madrid), el Prat (Barcelona), Palma de Mallorca i la Costa del Sol (Màlaga).

Quan es crema el combustible dels avions, s’alliberen partícules (PM per les sigles en anglès) de diferents mides, incloses les partícules ultrafines (UFP), partícules diminutes de menys de 100 nanòmetres de diàmetre (aproximadament 1.000 vegades més petites que un pèl humà). 

L’exposició a aquestes partícules s’ha relacionat amb una àmplia gamma de problemes de salut. Així, els investigadors indiquen que al voltant de 330.00 casos de diabetis, 280.000 hipertensió arterial i 18.000 de demència poden estar relacionats amb les emissions de partícules ultrafines entre els 51,5 milions de persones que viuen en un ràdio de 20 quilòmetres dels aeroports més transitats d’Europa.

A Espanya, al voltant de vuit milions de persones —el 16% de la població total—viuen en un ràdio de 20 quilòmetres dels quatre aeroports més transitats del país i estan especialment exposades a les partícules ultrafines de l’aviació, segons revela l’estudi de T&E.

Aviació i salut

En els darrers anys, la indústria de l’aviació ha crescut exponencialment i cada cop és més gran el nombre de vols i passatgers. Aquest mitjà de transport ofereix una gran avantatge, ja que és una forma ràpida i eficient de viatjar a llargues distàncies. El problema és que aquest creixement té preocupants conseqüències.

Segons els últimes dades de la Comissió Europea, l’aviació és una de les fonts contaminants que contribueix al canvi climàtic què més ràpid ha crescut en les darreres dècades. Si no es prenen mesures, les emissions contaminants d’aquest mitjà de transport podrien assolir les 188 milions de tones el 2050.

Els motors a reacció utilitzats en els avions cremen grans quantitats de combustibles fòssils, cosa que produeix emissions que són perjudicials per a l’atmosfera. Però també per la nostra salut, com és el cas de les partícules fines què empitjoren la qualitat de l’aire que respirem.

A més, l’impacte mediambiental d’aquest mitjà de transport va més enllà. Els aeroports i les operacions també generen contaminació acústica i contribueixen a l’eliminació dels hàbitats naturals a les zones properes.

Canviar l’avió pel tren

Tenint en compte tots aquests factors, moltes organitzacions dedicades a promoure la consciència ecològica fa anys que recorden que existeixen altres transports més sostenibles. És el cas, per exemple, del tren

El 2019, les emissions de l’aviació a la UE van ser responsables del 3,8% del total d’emissions de CO2, mentre que el tren tot just va aconseguir un 0,1% d’aquest percentatge total, segons dades de la Comissió Europea.

Els trens són més eficients des del punt de vista energètic, ja que no requereixen grans quantitats de combustible per al seu funcionament. Els avions, en canvi, sí que necessiten molt de combustible per al seu enlairament i aterratge. A més, el transport ferroviari produeix menys contaminació acústica

El problema és que en alguns països les instal·lacions ferroviàries no estan prou desenvolupades i la xarxa de trens no connecta tot el territori de manera eficient. Aquesta manca d’infraestructura pot obligar moltes persones a recórrer a l’avió com a única opció viable per als viatges. 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -