16 octubre 2024
spot_img
16 octubre 2024

Tecnologia com a suport per a la dislèxia a l’escola

Hi ha programes informàtics que contribueixen a una experiència de lectura inclusiva per a estudiants dislèxics

La dislèxia afecta un nombre considerable d’estudiants arreu del món. Tot i que aquest trastorn pot dificultar la lectura, l’escriptura i la comprensió oral, no impedeix que els estudiants aprenguin i es desenvolupin. Amb els suports adequats, els estudiants amb dislèxia poden prosperar i assolir el seu màxim potencial.

La dislèxia és un trastorn d’aprenentatge que es manifesta principalment en la dificultat per interpretar lletres, paraules o símbols. Les persones amb dislèxia experimenten problemes per identificar sons de la parla i descodificar-los en paraules escrites. Aquesta dificultat pot fer que la lectura sigui un procés esgotador i frustrant, la qual cosa pot afectar la confiança de l’estudiant en si mateix i la seva motivació per aprendre.

Impacte de la dislèxia en l’educació

La dislèxia no discrimina; afecta estudiants de tots els contextos econòmics i ètnics. Segons estadístiques, al voltant de 780 milions de persones a tot el món podrien estar vivint amb aquest trastorn. Per als estudiants amb dislèxia, tasques comunes a l’aula, com llegir en veu alta, poden convertir-se en experiències difícils que minen la seva autoestima.

A més de les dificultats de lectura, la dislèxia també pot afectar la comprensió i, en conseqüència, el desenvolupament del vocabulari i el coneixement general. Això crea un cicle on la falta de comprensió impedeix que els estudiants enriqueixin el seu lèxic i es mantinguin al dia amb els seus companys.

Afortunadament, els educadors estan cada vegada més conscients de la importància d’adoptar mètodes d’ensenyament inclusius que considerin les necessitats especials dels estudiants amb dislèxia. Tanmateix, no només es tracta d’aplicar bones pràctiques pedagògiques, sinó també d’aprofitar les eines tecnològiques disponibles per brindar un suport més efectiu. Els experts d’ACER ens expliquen com aplicar la tecnologia com a suport per a estudiants dislèxics.

Tecnologia per donar suport a estudiants amb dislèxia

En aquest context, la tecnologia educativa (EdTech) juga un paper fonamental. Una de les eines més destacades en aquest àmbit és el programari Read&Write de Texthelp. Aquest programa ofereix un conjunt d’ eines dissenyades per donar suport a la lectura, l’ escriptura i la comunicació, adaptant-se a les necessitats dels estudiants amb dislèxia.

Una de les característiques més útils de Read&Write és la seva tecnologia de conversió de text a veu. Per als estudiants amb dislèxia, aquesta funció permet que els textos siguin llegits en veu alta, la qual cosa facilita la comprensió de les tasques, les lectures i la informació escrita en general. D’aquesta manera, els estudiants poden enfocar-se en el contingut sense quedar atrapats en les dificultats de descodificació.

A més, el programari inclou un diccionari que proporciona descripcions i exemples d’ús per a cada paraula en un text. Aquesta funció és bàsica per ajudar els estudiants a expandir el seu vocabulari i millorar les seves habilitats de lectura i escriptura. La visualització i el context són claus perquè aquests estudiants puguin associar millor les paraules amb els seus significats.

Una altra eina innovadora de Read&Write és l’opció de gravació de veu, que permet als estudiants dictar els seus pensaments i convertir-los en text escrit. Això no només fomenta l’expressió escrita, sinó que també redueix l’ansietat que pot generar l’escriptura per a aquells amb dislèxia.

Finalment, per ajudar els estudiants a concentrar-se millor, Read&Write permet ressaltar seccions específiques del text mentre s’oculten les àrees circumdants. Aquesta funció ajuda a minimitzar les distraccions i facilita l’atenció en la informació rellevant.

Descobreix més sobre Acer For Education aquí

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -