21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Refugiats abandonats en plena mar

Milers de migrants es juguen la vida intentant creuar el Mediterrani, mentre els governs segueixen sense reaccionar

El govern d’Espanya ha autoritzat a l’Aquarius, una embarcació de rescat operada per Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, a desembarcar al port de València amb els 629 migrants que hi viatgen a bord.

Es tracten de més de 600 persones que van ser rescatades per les ONG enmig del mar. Persones que han fugit de la violència als seus països i han decidit arriscar la seva vida creuant el Mediterrani per aconseguir una vida millor.

L’arribada de l’Aquarius a Espanya és notícia perquè, per primera vegada, un govern europeu ha tancat les seves portes a l’arribada d’aquestes embarcacions: el nou govern d’Itàlia, un dels països que més migrants rep, ha impedit el desembarcament de l’Aquarius i s’ha negat a acollir més migrants arribats per mar.

Els països membre de la Unió Europea (UE) porten mesos discutint sobre polítiques migratòries i quotes d’acollida, mentre milers de persones desplaçades fugen de zones de conflicte i intenten arribar a Europa.

Davant la falta de solucions polítiques, les ONG i associacions sense ànim de lucre han passat a l’acció per evitar més morts. Les dades de Nacions Unides indiquen que, entre 2014 i 2017, més de 10.000 persones van morir intentant creuar el Mediterrani (aquestes són només les morts que s’han pogut documentar).

Segons l’Organització Internacional de les Migracions, durant els tres primers mesos de 2018 prop de 15.000 persones han intentat arribar a les costes d’Europa i 498 han mort.

Gairebé 15.000 persones han estat rescatades al Mediterrani mentre intentaven arribar a les costes d’Europa. (OIM)

ACNUR, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats, ha fet una crida perquè els governs s’impliquin en la crisi dels refugiats.

No només d’establir mecanismes d’acollida i de distribuir als refugiats en quotes per països, sinó de garantir els drets humans. Rescatar-los és un deure de les autoritats polítiques que no hauria de recaure en la bona voluntat d’algunes organitzacions.

Rere l’estela d’Open Arms

El cas de l’Aquarius torna a posar sota els focus la història de l’Open Arms, una de les embarcacions de rescat de l’ONG espanyola Proactiva Open Arms.

Aquesta organització es dedica a navegar les aigües del Mediterrani a la recerca de vaixells de migrants a la deriva. En poc menys de tres anys, les tres embarcacions de Proactiva Open Arms han rescatat 59.247 persones al Mediterrani.

Els membres de Proactiva Open Arms van començar les seves missions de rescat quan es van adonar que els governs europeus no feien res per impedir que els migrants morissin intentant creuar el mar. No obstant això, ara són ells els que estan acusats d’incomplir les lleis.

Al març de 2018, el navili Open Arms va arribar al port de Catània (Itàlia) amb 216 migrants a bord. Els havien rescatat de les costes de Líbia, on les màfies negocien amb la vida de les persones i fins i tot les venen com a esclaus. Els guardacostes libanesos van intentar impedir el rescat, però l’ONG va aconseguir emportar-se als immigrants.

En arribar al port de Catània, un jutge italià va ordenar immobilitzar el vaixell, acusant la tripulació d’Open Arms d’afavorir la immigració clandestina. Un mes després, el vaixell va ser alliberat però els càrrecs contra la tripulació segueixen en curs.

Itàlia és un dels països que més migrants acull per la seva proximitat amb la costa africana i la seva situació enmig del Mediterrani. No obstant això, el govern italià està adoptant polítiques migratòries cada vegada més estrictes i col·labora amb Líbia per evitar la sortida d’immigrants de les costes africanes.

Les ONG denuncien els abusos i maltractaments de les autoritats líbies cap als immigrants davant les autoritats europees, però els governs no intervenen perquè llavors haurien de fer-se càrrec d’aquestes persones.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -