28 maig 2024
spot_img
28 maig 2024

Bandes sonores per a la realitat virtual

Crear música per a videojocs i experiències virtuals és un nou camp dins de la producció musical

Per Judith Vives

Segur que no pots imaginar una pel·lícula o una sèrie sense la seva banda sonora, oi? El mateix passa amb els videojocs. Moltes d’aquestes composicions s’han convertit en autèntics clàssics i els seus compositors, en autèntiques estrelles de la música.

Amb l’arribada de noves tecnologies com la realitat virtual (VR), ha sorgit també la necessitat de crear bandes sonores per a aquestes noves experiències. Això és el que fan Jorge Barrallo i Ariadna Castellanos, impulsors de Miiz-VR Music Studio.

Barrallo, professor de producció musical de Microfusa, reconeix que crear l’entorn sonor i musical d’experiències VR és un sector “molt innovador”. I, de fet, fins ara no existia cap estudi especialitzat en bandes sonores per a realitat virtual.

Bàsicament, el procés de creació de bandes sonores per a videojocs i experiències VR és similar al del cinema, les sèries o la publicitat. No obstant això, les característiques d’aquests formats obliguen a tenir en compte altres aspectes a l’hora de compondre.

Tal com explica Barrallo, “la intensitat de la música varia molt més que en les pel·lícules i cal saber adaptar-la als canvis de l’acció”.

Per exemple, cal pensar en la música per als moments d’espera, quan l’acció s’atura, de manera que la banda sonora ha de sonar en bucle.

A més, cal dominar tota mena de producció musical, des de la música electrònica, ambiental i fins i tot l’orquestral.

 

Educació musical i coneixements de producció

Segons el professor de Microfusa, per dedicar-se a la creació de bandes sonores per a la realitat virtual cal tenir una educació musical bàsica que inclogui solfeig, harmonia i composició.

Alhora, és obligatori conèixer les tècniques de producció musical i el funcionament dels DAW, les estacions de treball d’àudio digital essencials per a produir música. També és important saber com funcionen els samplers i instruments electrònics.

A Miiz-VR Music Studio, en Jordi i l’Ariadna s’han especialitzat en les experiències de realitat virtual. Ells són els autors de la banda sonora de Legends of Catalonia, una experiència de VR per promocionar el turisme a Catalunya.

A través de les ulleres de realitat virtual apareixen personatges tan populars com Carles Puyol, Edurne Pasabán o els germans Roca en llocs emblemàtics de la geografia catalana.

Els personatges ens conviden a passar a l’acció mentre sona una música adaptada a cada situació i a cada moment. Així, la banda sonora sona més èpica quan es parla de futbol, ​​i més electrònica quan apareixen els populars xefs.

La realitat virtual avança imparable i aviat es convertirà en una experiència digital més per divertir-se. A Microfusa trobaràs formació en composició musical i disseny sonor per a videojocs. Consulta la seva web!

 

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -