24 setembre 2023
spot_img
24 setembre 2023

Descobrir la matèria a través de la llum

El diari per a joves Junior Report i Sincrotró ALBA llancen una Unitat Didàctica per descobrir com funciona i quines aplicacions té un accelerador de partícules

L’ésser humà és curiós per naturalesa. Des dels primers científics de l’antiguitat fins als avenços tecnològics més innovadors, sempre hem volgut anar més enllà del que es veu a simple vista i aprofundir en el coneixement del món que ens envolta

Davant d’aquesta curiositat innata, els acceleradors de partícules es converteixen en una eina immensament útil per conèixer i entendre tot el que forma part del nostre dia a dia. Aquest instrument permet accelerar les partícules a gran velocitat per provocar que xoquin entre elles i generin noves partícules que podem estudiar amb gran detall.

Actualment existeixen més de 40.000 acceleradors de partícules arreu del món. Tots són molt diferents entre si i tenen aplicacions en molts àmbits: medicina, biologia, electrònica… El Sincrotró ALBA, situat a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), és un accelerador de partícules que utilitza l’anomenada “llum de sincrotró” per analitzar la matèria i les seves propietats des del punt de vista atòmic i molecular.

 

La Unitat Didàctica elaborada per Júnior Report en col·laboració amb Sincrotró ALBA explica de manera didàctica i accessible què és un sincrotró, per a què serveixen els acceleradors de partícules i per què són importants per a la nostra forma de vida just la setmana que es commemora el Dia Internacional de la Llum

“Aquest projecte acosta la ciència del Sincrotró ALBA als joves, perquè coneguin l’impacte i la utilitat que té en diferents àmbits del nostre dia a dia: salut, medi ambient, noves tecnologies… I també els inspirarà, acostant la professió investigadora com una de les opcions a tenir en compte en el futur”, explica Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, la qual assegura que la ciència requereix de “nou talent, amb aptituds i formacions diverses”.

“És molt important que els joves tinguin informació per entendre millor el món que els envolta i el sincrotró és una eina per proporcionar respostes al servei de la comunitat científica i de la societat”, afegeix Biscari.

Per la seva part Miquel Arasa, responsable de Blue Globe Media, empresa editora de Junior Report, destaca la importància de promoure continguts divulgatius i científics a les aules. 

“A Junior Report acostem la cultura i la ciència a les aules. Amb aquesta col·laboració volem que els joves coneguin l’important paper que juguen les infraestructures científiques en la societat i presentar-los una instal·lació tan singular com la del Sincrotró Alba”, assenyala Arasa.

La Unitat Didàctica consta de 5 articles que tracten els aspectes més destacats del sincrotró: quin tipus d’experiments es duen a terme al Sincrotró Alba, com és l’estructura d’un accelerador de partícules, quines aplicacions té en la vida real… 

Aquests continguts van acompanyats d’una sèrie d’activitats dissenyades per un equip de pedagogs, perquè els estudiants puguin treballar el tema a classe o de manera virtual, a més d’una guia didàctica per al professorat.

Unitats Didàctiques per treballar l’actualitat a l’aula

 Junior Report és un diari d’actualitat que aspira a convertir-se en referent informatiu per als joves lectors, però també vol ser una eina pedagògica d’utilitat per a docents a través de la plataforma Junior Report Aula.

En aquest sentit, l’equip de periodistes i pedagogs de Junior Report dissenya Unitats Didàctiques formades per articles divulgatius i recursos educatius, com ara fitxes d’activitats i diapositives projectables, perquè l’alumnat descobreixi els grans temes globals a l’aula o des de casa.

 

Les Unitats Didàctiques estan disponibles per a la seva compra a la pàgina web del projecte. Això no obstant, gràcies a l’acord amb organitzacions especialitzades, Junior Report ofereix alguns d’aquests continguts de manera gratuïta per als centres escolars.

La plataforma Junior Report Aula també ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació a través de tallers participatius i revistes digitals escolars.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet! 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -