7 juny 2023
spot_img
7 juny 2023
spot_img

Junior Report reconeix els millor articles de les revistes escolars en la Gala RED 2022

El jurat ha destacat també les revistes escolars dels centres Col·legi Lestonnac Barcelona, Escola Pia Nostra Senyora, Escola El Pilar, IES Henri Matisse, Institut L’Alzina, Escola Sant Miquel dels Sants, Escola Creixen Povill i Col·legi Pineda

Berta Domènech

El dimarts 21 de juny es va emetre la Gala RED, un esdeveniment que tenia com a objectiu premiar i valorar l’esforç i la feina dels més de 5.000 redactors i redactores junior que han participat en el projecte Revista Escolar Digital (RED) aquest curs 2021-2022. La gala va tenir lloc a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i es va fer, per primera vegada, per ràdio televisada.

L’entrega de premis va ser presentada per l’editor i coordinador del projecte RED, Josep Blanch, i l’editora Berta Reventós, que van estar acompanyats per la redactora escolar del projecte i ara alumna en pràctiques al diari Junior Report, Berta Domènech. També van comptar amb la participació de l’equip d’editors que fan l’acompanyament dels centres RED i que, des del mateix estudi o des de la distància, van fer valoracions dels articles i del curs escolar, sobre el que van coincidir que ha estat “especialment intens”.

També representants de les entitats que col·laboren amb Junior Report i que donen nom als guardons d’enguany van fer intervencions valorant el projecte, i el director i promotor del diari, Francesc Castanyer, va felicitar totes les redactores i redactors junior i va recordar que aquest projecte busca, més que formar periodistes, “capacitar l’alumnat en l’expressió escrita i oral i les habilitats de síntesi i documentació, però sobretot fomentar el pensament crític i defensar-se de la desinformació”. 

La redacció i el jurat del projecte RED han decidit premiar continguts de totes les revistes en deu categories, amb cinc nominats dins de cadascuna. En total, s’han llegit uns 4.000 articles de vora 80 revistes escolars d’arreu de Catalunya, Madrid, Euskadi, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Andalusia, Múrcia, Andorra i Bolívia. Pel jurat, no ha estat fàcil destacar només un article de cada categoria, ja que durant el curs s’han pogut veure grans articles d’opinió, notícies i entrevistes, en format escrit, vídeo i podcast, que han renyit molt la tria.

Amb tot, els guanyadors han estat els següents: el premi RED INEFC al millor contingut d’entorn va ser per la revista STM Report pel reportatge ‘El mercat de Vic, un espai vigent i amb molta història’; el premi RED COAC a la millor entrevista (ex aequo), per la revista L’Alzina Report, amb l’entrevista a Sílvia Sopale sobre el racisme dins de l’acadèmia, i per la revista Immaculada Vilassar Report, per l’entrevista a José Corbacho sobre l’ofici d’actuar. La millor entrevista a alcalde o alcaldessa, premi RED Cáritas, va ser la del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, a càrrec de les redaccions d’EPIS Report, Cole Bole Report i Dada Report. IPI Samaniego Report va endur-se el premi RED LCI al millor contingut d’Espai Creatiu, amb els seus contes sobre el funcionament del cos humà

El premi RED ACER al millor contingut en llengua estrangera va ser per la revista FEDAC Horta Report, amb el seu article sobre els assistents lingüístics que hi ha al centre per garantir la comunicació fluïda entre tot l’alumnat, mentre que el premi RED Blanquerna al millor article d’opinió va ser ‘Tatuaje de colores’, sobre el 8 de març, de la revista Lestonnac BCN Report. El premi RED ITA Salut Mental al millor relat en xarxa, a partir d’un fragment de la novel·la ‘Una noia N.O.R.M.A.L’, d’Anna Manso, va ser pel tàndem entre Pozobosco Report i IES La Palma Nuestra Mirada Report, i va ser la crònica dels Premis Butaca escrita per la redacció d’El Pilar Report la que es va endur el guardó Fundació Mies Van der Rohe al millor GO.

El premi RED Epson al millor contingut audiovisual va ser per la notícia de la retirada de les mascaretes a l’institut de Matisse Report, mentre que el premi RED Microfusa al millor podcast va ser pel Nostra Senyora Report ‘Xerrameca amb les nenes: desmentint l’amor de color de rosa’. El premi RED La Vanguardia al millor reportatge també va ser ex aequo i se’l van endur, per una banda, Pineda L’H Report, per la peça sobre la graduació de les alumnes de 2n de Batxillerat, i Alkor Report, explicant la seva visita a la Feria de la Moda de Madrid. Totes les revistes premiades rebran una targeta regal gentilesa d’Abacus.

A banda, es van reconèixer algunes revistes pel treball en equip, la constància, l’organització, la qualitat de continguts, la implicació docent i l’evolució de l’alumnat. Aquestes van ser Lestonnac BCN Report, Nostra Senyora Report, El Pilar Report, Matisse Report, L’Alzina Report, STM Report, Creixen Povill Report i Pineda L’H Report.

Segons l’editora i directora adjunta del projecte RED, Elisa Pont, la gala va ser molt interessant, i una bona activitat per tancar un curs tan intens, així com un moment gratificant per l’equip d’editores i editors”. Per la seva banda, l’editora i coordinadora del projecte Lali Bueno, apuntava que “estem molt contentes dels resultats i volíem fer-ho saber a tots els periodistes de la xarxa RED, que any rere any es va enfortint i creixent”.

Podeu consultar els altres articles nominats aquí.

El projecte Revista Escolar Digital (RED) és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes de primària, secundària i batxillerat. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -