17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

La vida en un camp de refugiats

Els camps de refugiats acullen persones que han marxat del seu país per salvar la seva vida. En principi, es tracta d’una opció d’allotjament temporal, mentre acaba la guerra al seu lloc d’origen o aconsegueixen els papers per instal·lar-se en un altre país. Però no sempre és així.

Moltes vegades el conflicte s’allarga durant mesos o anys, de manera que els camps de refugiats acaben convertint-se en petites ciutats que han d’oferir tot tipus de serveis: escoles, hospitals, sistemes de distribució d’aigua corrent… Les condicions poden ser molt diferents d’un camp a un altre.

En l’actualitat, més de 3 milions de persones viuen en camp de refugiats, mentres que molts altres viuen en campaments o assentaments temporals prop de les ciutats. Aquests són els camps de refugiats més grans del món.

1. Kutupalong (Bangladesh): més de 600.000 refugiats

L’èxode dels rohingya va començar l’agost de 2017. Després de l’atac d’un grup d’insurgents rohingya contra diferents comissaries de policia, el govern de Birmània va començar a perseguir aquesta minoria musulmana.

Des d’aleshores, gairebé un milió de rohingya han creuat la frontera cap a Bangldaesh per fugir de la persecució (no se sap amb exactitud quantes persones han mort, però podrien ser més de 10.000). Ho han deixat tot per salvar-se.

Les autoritats de Bangladesh, amb l’ajut d’ACNUR i les ONG, han construït diversos camps de refugiats a la regió de Cox Bazar per acollir-los. El més gran és el de Kutupalong, on hi han uns 620.000 refugiats.

2. Dadaab (Kenya): 245.616 refugiats

Dadaab es troba al sud-est de Kenya, prop de la frontera amb Somàlia i està format per tres campaments: Hagadera, Dagahaley i Ifo. Aquests camps existeixen des de fa més de 20 anys i acullen persones de diferents països de l’Àfrica que fugen de la violència, la sequera i la fam.

El camp de Dadaab està desbordat però els refugiats no deixen d’arribar: molts s’instal·len als afores del camp, on no arriba l’assistència.

3. Kakuma (Kenya): 184.550 refugiats

Està situat al nord de Kenya, prop de la frontera amb Sudan del Sud. Allà hi viuen refugiats de gairebé 20 països diferents. Es diu que és el camp de refugiats més gran del món perquè té més habitants que qualsevol dels tres que formen el camp de Dadaab.

Des del 2009, el nombre de persones refugiades a Kakuma ha augmentat i el finançament no és suficient per atendre els casos de malnutrició infantil i malalties contagioses. Tot i això, els estudiants de Kakuma obtenen notes superiors a la mitjana del país i són un exemple de perseverança davant l’adversitat.

4. Zaatari (Jordània): 77.781 refugiats

Zaatari va començar sent un assentament temporal per a ciutadans sirians que fugien de la guerra. Sis anys després que comencés el conflicte, s’ha convertit en el camp de refugiats sirians més gran de tots. Té dos hospitals, nou escoles i 3.000 botigues regentades pels propis refugiats enmig del desert.

Els refugiats sirians de Zaatari han celebrat el Ramadà al camp dels refugiats. (Muhammad Hamed / Reuters)

5. Yida (Sudan del Sud): 70.331 refugiats

L’any 2011, Sudan del Sud es va independitzar del Sudan. Un any després, el conflicte armat continuava i la falta de seguretat va portar milers de sudanesos fins a l’assentament, situat a pocs quilòmetres de la frontera que separa els dos països.

Yida mai ha estat reconegut oficialment com un camp de refugiats, perquè està massa a prop de la frontera i del conflicte. Per això, l’Agència de Refugiats vol traslladar la població a un altre camp, però la majoria dels refugiats s’hi nega perquè creuen que el nou assentament no és prou segur.

6. Katumba (Tanzània): 66.416 refugiats de Burundi

Katumba és el camp de refugiats més antic: es va crear l’any 1972 per oferir refugi a la població de Burundi, que fugia del conflicte ètnic entre hutus i tutsis a Rwanda. Molts dels seus habitants han passat tota la vida en aquest camp.

7. Pugnido (Etiòpia): 63.262 refugiats

Des de l’any 1993, Pugnido acull milers de refugiats de Sudan del Sud. Té 11 escoles de preescolar, 4 de primària, 2 centres d’entrenament professional i una escola de secundària, a més de 3 clíniques d’assistència primària.

8. Panian (Pakistan): 62.262 refugiats afganesos

L’any 1980, l’URSS (una antiga unió de països liderats per Rússia) va envair l’Afganistan i una part de la població afganesa va fugir al Pakistan. Allà es va formar l’assentament de Panian, que no va ser reconegut com a camp de refugiats fins el 2008.

La majoria dels habitants de Panian han nascut i crescut al Pakistan, tot i que són considerats ciutadans afganesos. Després de Síria, l’Afganistan és el segon país amb més refugiats del món.

9. Mishamo (Tanzània): 55.380 burundesos

La majoria de desplaçats pel conflicte entre hutus i tutsis van fugir a Tanzània. El camp de Mishamo es va crear als anys 70 prop del Llac Tanganika per acollir als refugiats del primer genocidi a Burundi.

Els habitants d’aquest camp han desenvolupat un estil de vida agrícola i fins i tot produeixen excedents en els seus cultius, fet que els permet desenvolupar l’economia local.

Molts refugiats sirians que fugen del seu país cap a Europa han hagut d’instal·lar-se al camp grec d’Idomeni, a la frontera amb Macedònia, a l’espera que les fronteres tornin a obrir-se. (Dimitar Dilkoff / AFP)

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -