17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Migrants abandonats en un incendi a Mèxic

Les autoritats investiguen l'incendi en un centre de detenció de migrants a Ciudad Juárez, on van morir 39 persones

Les autoritats de Mèxic estan investigant un incendi que va tenir lloc al centre de detenció de migrants de Ciudad Juárez, al nord del país. Un total de 39 persones van morir per culpa d l foc i els responsables del centre podrien ser acusats d'homicidi.

El foc va començar la nit del 27 de març, quan va haver-hi una protesta dels migrants que hi havia retinguts perquè creien que serien deportats als seus països d'origen. Segons els responsables del centre de detenció, diverses persones van calar foc als matalassos per encendre la protesta i l'incendi es va descontrolar.

Així i tot, les càmeres de seguretat mostren com els guàrdies no van obrir les portes per deixar sortir als interns, malgrat que el foc i el fum s'estaven estenent per les instal·lacions.

La fiscalia de Mèxic ha emès sis ordres de detenció contra tres agents d'immigració, dos guàrdies de seguretat i una persona migrant sospitosa d'haver iniciat el foc. Tots podrien ser jutjats per homicidi dolós, que vol dir que els acusats van actuar de manera conscient i sabien que els seus actes podien provocar la mort dels migrants (a diferència d'un homicidi culpós o involuntari).

Les 39 víctimes mortals eren homes d'entre 18 i 51 anys procedents de Guatemala, El Salvador, Veneçuela, Hondures i Colòmbia. També hi ha 28 persones ferides, que rebran visats temporals per raons humanitàries.

Ciudad Juárez és una ciutat mexicana a la frontera amb els Estats Units. Moltes persones de Centreamèrica i Amèrica del Sud viatgen fins allà amb l'esperança de travessar la frontera i començar una nova vida a Amèrica del Nord. No obstant això, la gran majoria són detinguts i enviats a centres de detenció: el 2022, prop de 320.000 persones van ser retingudes en aquests centres, segons denuncia Amnistia Internacional.

El perillós camí cap a la frontera

Des de fa anys, milers de persones fugen de la pobresa, la crisi política i econòmica i la violència a diversos països d'Amèrica Llatina. Durant setmanes i fins i tot mesos, recorren milers de quilòmetres per arribar fins a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, que és la destinació final.

Ara bé, al final del camí, es troben amb una realitat molt diferent: un mur separa els dos països i els impedeix el pas. L’any 2022, les autoritats dels Estats Units van detenir 2,4 milions de persones a la frontera, la xifra més alta des que hi ha registres.

A més, 853 migrants van morir mentre intentaven travessar la frontera l'últim any, segons dades de la Patrulla Fronterera dels Estats Units. És un número molt superior al del 2021, quan van morir 546 migrants, però les organitzacions humanitàries assenyalen que les xifres reals seguramente són molt més altes.

Molts migrants moren ofegats quan intenten creuar el Rio Bravo o Rio Grande (segons la denominació mexicana o estatunidenca, respectivament), que separa el sud de Texas del territori mexicà fins a desembocar en l'oceà Atlàntic. D’altres s'arrisquen a patir les temperatures extremes del desert al sud dels Estats Units. Al juny del 2022, es van trobar els cossos de 53 persones que havien estat abandonades dins d'un camió, en condicions sufocants.

Així i tot, la situació d'inseguretat, els governs autoritaris i les dificultats econòmiques per cobrir les necessitats bàsiques fan que milions de persones vegin l'emigració com l’única sortida per tenir un futur millor, malgrat els perills que implica.

El polèmic ‘Títol 42’

El Títol 42 és un apartat d’una llei de salut pública que es va crear al 1944 i que permet al govern dels Estats Units prohibir l'entrada de persones estrangeres si es creu que poden introduir malalties al país.

L’any 2020, durant la pandèmia de covid, el llavors president Donald Trump va activar aquesta norma pensant que així evitaria l'entrada de persones contagiades i que frenaria l'augment de casos. Va ser molt criticat, ja que es tractava d'una mesura discriminatòria: era una manera d'associar el virus amb les persones estrangeres.

Amb el temps, ha acabat convertint-se en un recurs legal per expulsar persones migrants sense haver de passar per un procés de devolució ordinari. Els migrants que són detinguts a través del Títol 42 poden ser expulsats immediatament del territori estatunidenc en una “devolució en calent” i no tenen l'oportunitat de sol·licitar asil, fet que viola les lleis humanitàries internacionals.

L'actual president, el demòcrata Joe Biden, va intentar derogar aquesta llei l'any passat, però 19 estats republicans van presentar un recurs davant el Tribunal Suprem per evitar-ho. Finalment, el tribunal (que compta amb una majoria de jutges conservadors) ha decidit que la llei ha de mantenir-se en vigor fins al maig del 2023, com a mínim.

La migració irregular és un dels principals reptes als Estats Units, que cada mes arresta més de 200.000 persones a la frontera, segons dades oficials. Per frenar l'arribada de migrants, Biden ha presentat un nou pla amb restriccions per als sol·licitants d'asil: les persones que vulguin entrar al país hauran de registrar-se prèviament i sol·licitar una entrevista amb un agent d'immigració. En cas contrari, no podran accedir al país i seran deportats de manera immediata si intenten entrar.

Les organitzacions han denunciat la nova mesura (que encara s’ha d'aprovar al Congrés) i exigeixen més recursos per atendre les milers de persones que intenten creuar la frontera cada dia. Actualment, molts es queden esperant als voltants de la frontera i depenen de l'ajuda humanitària per sobreviure.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -