18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Milei prohibeix l’ús del llenguatge inclusiu

El president de l'Argentina s'ha proposat eliminar les polítiques d'igualtat impulsades pel moviment feminista al país durant la darrera dècada

El govern de Javier Milei prohibirà el llenguatge inclusiu i tot allò referent a la perspectiva de gènere a l'Administració pública de l’Argentina. Així ho va anunciar la setmana passada el portaveu del president, Manuel Adorni, en una conferència de premsa.

Un cop es faci oficial la prohibició del govern argentí, cap document oficial no podrà contenir l'ús de la vocal “e” o els símbols “x” i arroba “@” per expressar la indeterminació de gènere.

En els darrers anys, aquesta pràctica s'ha desenvolupat per incloure persones la identitat de gènere de les quals no s'ajusta a les categories convencionals de masculí o femení, com és el cas de les persones no binàries. Per exemple, en lloc de dir “tots” (masculí plural) o “totes” (femení plural), alguns col·lectius utilitzen “totis” per evitar l'exclusió. 

Segons les Naciones Unidas, podem definir el llenguatge inclusiu com “la manera d'expressar-se oralment i per escrit sense discriminar un sexe, gènere social o identitat de gènere en particular i sense perpetuar estereotips de gènere”.

El govern d'Argentina no és l'únic que s'ha mostrat contrari a aquesta manera d'expressar-se. Diverses institucions i governs de parla hispana consideren que el llenguatge inclusiu és innecessari, ja que l'espanyol compta amb diferents maneres d'expressar inclusivitat en el llenguatge. És el cas de la  Real Academia Española (RAE), per exemple.

L'última prohibició del govern argentí va d'acord amb el rebuig cap a les polítiques d'igualtat que el president ultradretà ha mostrat des que va arribar a la presidència el novembre del 2023

Enderrocar les conquestes feministes

Durant la campanya electoral per ser elegit president, Javier Milei ja va mostrar les seves intencions: si arribava a la Casa Rosada (seu del Poder Executiu a Argentina), posaria fi a moltes de les conquestes que el moviment feminista ha aconseguit al país a l'útlima dècada.

I així va ser. Després de ser nomenat president, va eliminar el Ministeri de les Dones, Gèneres i Diversitat. Fins aleshores, aquest departament del govern treballava pels drets de les dones i el col·lectiu LGBTQI+, per fer front a tota forma de desigualtat i violència amb la idea de construir una societat més justa.

Milei també ha negat l’existència de la violència de gènere i la bretxa salarial entre homes i dones. Aquest concepte fa referència a la diferència en els ingressos entre homes i dones que exerceixen treballs similars o iguals. Segons les últimes dades oficials, a Argentina la bretxa se situa al voltant del 25%.

A més, el seu partit La Libertad Avanza ha presentat un projecte per derogar la llei de l'avortament, aprovada el 2020. El govern ultradretà vol que l'avortament sigui un delicte penal tant per a la dona com per als que participin en la intervenció, cosa que suposaria un retrocés en els drets reproductius de les dones.

El cas de Bukele a El Salvador

A Javier Milei se sumen altres líders ultradretans de Llatinoamèrica. Entre altres, trobem Nayib Bukele, president d’El Salvador. Bukele va renovar el seu mandat al febrer, convertint-se en el primer mandatari de l'etapa democràtica del seu país a repetir al càrrec (cosa que prohibeix la Constitució salvadorenca en diversos articles). 

En aquesta nova era, Bukele ha criticat la perspectiva de gènere i el seu govern ha decidit que aquesta no s'inclogui a l'educació pública del país. La decisió ha despertat crítiques d'organitzacions feministes del Salvador, que consideren que aquest tipus de normatives violen els drets de les dones al país. 

El Salvador compta amb una de les taxes de morts violentes de dones més altes a la regió. El 2019 la taxa va ser de 6,48 per cada 100.000 dones, segons dades d’ONU Mujeres

Esta organización alerta que las mujeres y las niñas salvadoreñas viven continuas formas de violencia y discriminación que tienen su base en el sistema patriarcal y que requieren de un abordaje integral e integrado para contribuir a su erradicación. 

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -