21 febrer 2024
spot_img
21 febrer 2024

Mor Tina Turner, la reina del rock

La cantant nord-americana, considerada una llegenda de la música, ha mort a causa d'una malaltia als 83 anys

La cantant Tina Turner ha mort als 83 anys aquest dimecres 24 de maig, segons han confirmat el seu representant i diversos mitjans internacionals. L'artista ha mort després d'una llarga malaltia a casa seva a Kusnacht (Suïssa), on vivia des dels anys 90 amb el seu marit, el productor musical alemany Erwin Bach.

Encara que portava retirada des de fa diversos anys, Turner és considerada com una llegenda de la música i del gènere rock. Va destacar com a solista als anys 80, en un moment en què el rock estava dominat majoritàriament per homes. Avui és recordada pels seus hits musicals, la seva veu potent i els seus directes a l'escenari.

Tina Turner, el nom de naixement del qual era Anna Mae Bullock, va néixer el 26 de novembre de 1939 a Nutbush, Tennessee. Des de molt jove, va demostrar un talent innat per al cant i la música. A les seves memòries, Turner va explicar que la seva vida personal no va ser gens fàcil; va tenir una infància infeliç, marcada per l'abandó de la seva mare, i un matrimoni violent.

Va iniciar la seva carrera artística als anys 50 en l'àmbit del rhythm and blues (R&B), col·laborant amb Ike Turner, el seu primer marit i per qui es va canviar el cognom. Tot i l'èxit musical que van aconseguir junts, la seva relació personal va estar marcada per l'abús i el maltractament, per la qual cosa Tina va acabar divorciant-se i començant una carrera en solitari.

Va ser la seva etapa com a solista, que va començar a la dècada dels 80, la que va impulsar la seva carrera artística. Turner va decidir enfrontar-se al desafiant món del rock, un gènere musical que en aquella època estava molt masculinitzat. La seva energia aclaparadora, la seva presència magnètica a l'escenari i la seva veu potent la van diferenciar d'altres artistes de l'època.

El seu àlbum Private Dancer, llançat el 1984, es va convertir en un èxit internacional. Com a solista, va publicar cançons que encara avui perduren a la memòria del públic, com We Don't Need Another Hero i The Best. Tot i els desafiaments que va enfrontar en la seva vida personal i professional, va aconseguir convertir-se en una de les artistes més reconegudes i reeixides.

Tina Turner trencant barreres

Tina Turner es va convertir en una icona indiscutible de la música rock malgrat les barreres racials i de gènere que estaven presents al món de la música quan ella va arribar a la indústria. El seu talent i determinació la van portar a trencar estereotips, obrint el camí per a les generacions futures d'artistes femenines i negres.

Quan Turner va començar la seva carrera a la dècada de 1950, el racisme i el sexisme eren realitats quotidianes no només a la indústria de la música, sinó a la societat en general. En aquest context, les oportunitats per a les artistes femenines, especialment les artistes negres, eren molt limitades.

Tot i això, Tina no es va deixar intimidar per aquesta situació. En un gènere musical com el rock, on s'esperava que les dones tinguessin un paper secundari (per exemple, fent de coristes), Turner va destacar com una cantant poderosa. La seva energia a l'escenari, la seva veu inconfusible i el seu estil únic van captivar audiències de tot el món.

Amb l'èxit de les seves cançons i discos, la Tina es va convertir en un símbol d'apoderament i inspiració per a les dones. La seva valentia i determinació van obrir les portes perquè altres artistes més joves poguessin trobar èxit i reconeixement, tant al rock com en altres gèneres musicals.

Després d'una prolífica trajectòria musical, Tina Turner es va retirar del món de la música el 2009. En els seus anys com a cantant, va vendre més de 200 milions de discos, va publicar 22 àlbums (12 d'estudi, tres en directe i set recopilatoris) i va guanyar vuit premis Grammy.

Tina Turner al cinema

La icònica reina del rock no només va destacar dins de la indústria musical, sinó que també es va atrevir a participar al món del cinema, demostrant la seva versatilitat i talent com a actriu. Al llarg de la seva carrera va participar en diverses pel·lícules, com Gimme Shelter (1970) i Last Action Hero (1993).

Una de les seves pel·lícules més destacades va ser Mad Max 3. Más allá de la cúpula del trueno (1985), dirigida per George Miller. En aquesta pel·lícula d'acció apocalíptica, Turner va interpretar el paper d'Aunty Entity, líder de la Ciutat del Tro. La seva interpretació va ser lloada per la crítica i, a més d'actuar, va gravar el seu popular tema We Don't Need Another Hero per a la banda sonora.

El seu interès per les bandes sonores va perdurar i anys més tard va posar veu a la cançó central del film GoldenEye (1993), la dissetena pel·lícula de la saga de 007. La cançó, escrita per Bono i The Edge (tots dos del grup U2), ha passat a la història com una de les millors cançons de la història cinematogràfica de James Bond.

A més, la vida de Tina Turner també ha estat objecte d'interès en el món del cinema i la televisió. El 1993 es va llançar Tina, un biopic dirigit per Brian Gibson que va aprofundir en la seva vida i carrera. La pel·lícula va ser aclamada per la crítica i es va convertir en una finestra perquè el públic pogués conèixer-la millor.

L'interès per Tina Turner ha continuat present amb el pas dels anys. El 2018 es va estrenar Tina: The Tina Turner Musical, un musical basat en la vida de l'artista que inclou gran part dels èxits de la seva carrera, tant de la seva etapa en solitari com de la seva època amb Ike Turner. El musical ha pogut gaudir-se a diferents ciutats de tot el món.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales:
Introdueix la contrasenya per accedir als materials:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -