14 juny 2024
spot_img
14 juny 2024

Objectiu: reduir l’ús de plàstics

La contaminació produïda per productes plàstics és un dels problemes mediambientals més greus a què s'enfronta la humanitat

Aquesta setmana se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, una celebració impulsada per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) que s'ha convertit en una de les plataformes mundials amb més abast per fer divulgació mediambiental. Aquest any, l'ONU ha volgut centrar l'atenció a la crisi de la contaminació per plàstics.

La contaminació plàstica representa un dels problemes mediambientals més greus a què s'enfronta la humanitat actualment. El plàstic és un material molt durador que triga centenars d'anys a descompondre's, per la qual cosa quan es rebutja s'acumula al medi ambient, provocant un impacte negatiu a la biodiversitat.

Actualment, multitud de productes que utilitzem al nostre dia a dia estan fabricats amb plàstic. El problema és que molts són innecessaris, especialment aquells productes plàstics de vida curta (pensats per a un sol ús, com ampolles, bosses o envasos de menjar).

Segons dades de l'ONU, més de 280 milions de tones de productes plàstics de vida curta acaben a les escombraries cada any. Com a conseqüència, tones de residus acaben en mars i oceans, amenaçant la vida marina i els seus ecosistemes. Les deixalles més grans com bosses o xarxes de plàstic poden danyar, asfixiar i fins i tot matar els animals.

Tot i que les dades són alarmants, encara hi ha esperança de frenar aquest impacte. Segons un informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), la contaminació per plàstics es podria reduir en un 80% d'aquí al 2040 si els països i les empreses fan canvis profunds en les seves polítiques i mercats.

El Comitè Intergovernamental de Negociació (CIN-2) de l'ONU, format per diferents governs, organitzacions i empreses del món, es va reunir la setmana passada a París per avançar cap a un acord global. L'objectiu és concloure les negociacions a finals del 2024 i crear un tractat mundial vinculant sobre els plàstics.

El perill dels microplàstics

En els darrers anys, la comunitat científica ha alertat sobre el perill dels microplàstics, que són residus plàstics amb una mida inferior a cinc mil·límetres. Com que són tan petits, són molt difícils d'eliminar i poden fins i tot introduir-se a l'organisme d'alguns éssers vius.

Els microplàstics es generen de diferents maneres. Aquests es poden formar a través de la descomposició de residus plàstics més grans (com bosses o envasos) o del desgast de materials sintètics (com pneumàtics o peces tèxtils). També són presents en productes de cura personal, com ara exfoliants i cosmètics.

El principal problema és que són tan petits que poden ser transportats pel vent i l’aigua a tot tipus de llocs. D'aquesta manera, els microplàstics s'introdueixen a l'organisme d'animals marins com a peixos i crustacis i entren a la cadena alimentària fins a arribar a les persones.

Avui dia, la presència d'aquests plàstics petits al nostre planeta ha suscitat greus preocupacions per a la seguretat de la població. Segons un informe de l'ONU, les persones inhalen microplàstics a través de l'aire, els consumeixen a través dels aliments i l'aigua, i fins i tot els absorbeixen a través de la pell.

Un cop dins del cos, els microplàstics poden alliberar additius i substàncies químiques tòxiques, fet que suposa un risc per a la salut. Entre altres problemes, poden provocar alteracions de la genètica humana, del desenvolupament cerebral i de la freqüència respiratòria, segons alerta el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP).

Economia circular per minimitzar l'impacte

Per combatre la contaminació per plàstics i el seu impacte negatiu, diferents organismes mediambientals proposen fer un canvi d’enfocament. És a dir, deixar enrere la idea de “usar i llençar”, per la qual els productes plàstics es fabriquen, s'utilitzen una vegada, i després es rebutgen.

En aquest sentit, allò que proposa l'ONU és incorporar una economia circular del plàstic, un enfocament que es basa en la regla de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar) i afegeix un nou punt: la importància de reorientar i diversificar.

Aquest sistema cerca reduir la generació de plàstic mitjançant el disseny de productes que siguin reutilitzables i reciclables. En poder utilitzar un producte més d’una vegada, la producció de plàstic es reduirà. Això implica evitar l'ús innecessari de plàstics de vida curta i fomentar l'adopció d'alternatives més sostenibles i duradores.

A més, aquest enfocament proposa una reorientació del mercat. La idea és que els productes plàstics presents en envasos, embolcalls, bosses i articles de menjar ràpid siguin reemplaçats per productes fabricats amb materials alternatius, com pot ser el paper.

Per implementar aquest sistema cal una col·laboració a nivell global de fabricants, consumidors, governs i empreses de gestió de residus. A més, és fonamental deixar de produir i consumir en massa si volem reduir l'impacte del plàstic al nostre planeta.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -