26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Polèmica al Regne Unit per una presó flotant per a migrants irregulars

L’arribada de la barcassa al port de Portland ha coincidit amb l’aprovació al Parlament britànic d’una llei d’immigració il·legal

La setmana passada arribava al port de l’illa de Portland, al sud d’Anglaterra, la barcassa Bibby Stockholm, una embarcació destinada a allotjar sol·licitants d’asil. El govern britànic defensa l’ús de barcasses com aquesta com a alternativa d’allotjament assequible per als migrants il·legals que demanen asil. Tot i això, les organitzacions humanitàries veuen al Bibby Stockholm una “presó flotant” on les condicions de vida podrien vulnerar els drets humans.

Actualment, el Regne Unit té més de 160.000 sol·licituds d’asil pendents de tramitació. Unes 51.000 d’aquestes persones viuen allotjades en hotels, fet que suposa per a les arques públiques un cost diari de més de sis milions d’euros.

Segons ha explicat el Ministeri de l’Interior, la barcassa és una alternativa més barata que allotjar persones a hotels. Els costos diaris de seguretat, sanitat i alimentació al Bibby Stockholm seran d’aproximadament 23.000 euros.

Aquesta barcassa compta amb tres cobertes i 220 habitacions amb bany, dutxa i altres serveis. L’embarcació té capacitat per allotjar 506 persones i es destinarà exclusivament a homes adults solters que hagin arribat de manera irregular a les costes del sud d’Anglaterra.

Els primers 50 migrants irregulars arribaran al comtat de Dorset les properes setmanes. El Govern britànic preveu que els residents romanguin a la barcassa entre tres i sis mesos.

Aquests refugiats s’allotjaran al Bibby Stockholm mentre es processen les sol·licituds d’asil. Segons el Govern, els migrants podran entrar i sortir del vaixell diàriament, de fet estaran sota vigilància constant, tancats en una zona portuària d’alta seguretat, i hauran de signar la seva entrada i sortida en un llibre de registre.

La ubicació aïllada dificulta l’accés a centres de suport i de solidaritat per als sol·licitants d’asil.

L’arribada del centre de reclusió flotant dimarts passat a les costes de Portland ha generat protestes entre els veïns de la zona. Hi ha també preocupació davant el possible ús dels detinguts per a treballs no remunerats, així com per les condicions de vida al vaixell, on pot donar-se una situació d’amuntegament i manca de privadesa.

Un passat esclavista

Segons Corporate Watch, el Bibby Stockholm ja va ser utilitzat en el passat com a centre de detenció a diversos llocs. Entre el 1994 i el 1998, es va utilitzar per allotjar persones sense llar i sol·licitants d’asil a Hamburg (Alemanya).

El 2005, va servir per detenir sol·licitants d’asil als Països Baixos. D’aquesta època consten informes sobre pallisses, explotació sexual i manca d’atenció mèdica adequada a bord.

El 2017, es va considerar utilitzar el vaixell com a allotjament per a estudiants a Irlanda, però la idea va ser finalment descartada.

La barcassa és propietat de Bibby Line Group Limited, una empresa del Regne Unit que ofereix serveis financers, marítims i de construcció a clients a almenys 16 països a tot el món.

Es dona la circumstància que aquesta empresa va ser fundada per John Bibby el 1807, el mateix any en què es va abolir l’esclavitud al Regne Unit. No obstant això, abans d’això, John Bibby havia estat amo de tres vaixells “negrers”, segons consta a la base de dades SlaveVoyages.

Aquests vaixells esclavistes són l’Harmonie, que el 1805 va transportar 250 esclaus angolesos a les Guaiana Britàniques; el Sally, que el 1806 va portar 250 esclaus nigerians a Barbados; i l’Eagle, que el 1806 va lliurar a Kingston, Jamaica, 237 esclaus camerunesos.

Nova llei d’immigració il·legal

L’arribada de la presó flotant al port de Portland ha coincidit amb l’aprovació, al Parlament britànic, d’un polèmic projecte de llei migratòria per accelerar les deportacions.

La llei, impulsada pel govern del conservador Rishi Sunak, ha estat aprovada malgrat les crítiques d’organitzacions humanitàries, l’Església anglicana i la Cambra dels Lords.

Amb aquesta llei s’impedeix que els migrants irregulars puguin sol·licitar la condició legal de refugiats, cosa que dona llum verda a la deportació immediata al país d’origen oa un tercer país considerat segur. El text ara està pendent de l’aprovació real per convertir-se en llei.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha condemnat la llei per violar obligacions internacionals i drets humans al Regne Unit.

Segons l’ONU, la llei nega l’accés a l’asil al Regne Unit als que arriben de manera irregular després de passar per un país on no s’enfronten persecució. Se’ls prohibeix presentar sol·licituds de protecció com a refugiats o reclamacions de drets humans, i se’n requereix el trasllat a un altre país sense garanties de protecció.

Aquesta legislació exposa els refugiats a riscos greus i vulnera el dret internacional, a més d’entrar en conflicte amb els estàndards de drets humans, inclòs el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-us a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -