20 juny 2024
spot_img
20 juny 2024

Rosalía es reivindica amb ‘Motomami’

La cantant catalana presenta el seu nou disc, on reflexiona sobre la fama i barreja diferents estils musicals

Després de setmanes de prèvies i avançaments, Rosalía ha presentat el seu esperat tercer disc d'estudi: Motomami. L'àlbum està format per 16 cançons que reafirmen la voluntat de la cantant de Sant Esteve de Sesrovires (Barcelona) per experimentar i explorar noves textures sonores.

Motomami arriba quatre anys després de El Mal Querer (2018), treball que la va catapultar a la primera línia mundial de la música pop. En aquell moment va ser objecte de polèmica per suposada apropiació cultural; malgrat això, Rosalía ha tornat a apostar per la mescla d'estils, referents i cultures.

Tot té el seu espai a Motomami: des del reguetón al jazz, passant pel flamenc, el rhythm&blues, la bachata o el hip hop… I fins i tot una nota de veu gravada per l'àvia de l'artista. En aquest sentit, combina temes destinats a convertir-se en hits comercials amb altres cançons més experimentals que generen una sensació d'autèntica muntanya russa en l'oient.

A nivell temàtic, Motomami presenta a la Rosalía més autoconscient: la cantant indaga en els efectes de la fama i com aquesta canvia les persones, a més de reflexionar sobre altres aspectes relacionats amb el món de la música i l'art, com la crítica o l'evolució d’un artista.

Finalment, l'àlbum també s'inspira en algunes experiències personals, com les referències a la seva parella sentimental Rauw Alejandro o a la nostàlgia viscuda durant la pandèmia per estar lluny de la família

De Sant Esteve de Sesrovires al món

Amb Motomami, Rosalía fa el salt definitiu per convertir-se en una estrella pop global. Gravat entre Miami, Los Angeles i Barcelona, la cantant catalana s'atreveix a introduir l’spanglish (barreja de castellà i anglès) com a llengua vehicular en diferents temes.

Per fer aquest àlbum, l'artista ha treballat amb alguns dels productors musicals més importants, com Pharrell Williams, Noah Goldstein, Tainy, Frank Dukes o El Guincho. A més, el disc compta amb col·laboracions d'estrelles internacionals com The Weekend, James Blake o Tokischa. 

Conscient que ja és una artista internacional, Rosalía ha centrat la primera fase de la promoció del seu nou treball als Estats Units. La primera entrevista va ser a The Tonight Show de Jimmy Fallon, un dels programes més populars de la televisió estatunidenca, mentre que el primer avenç de les noves cançons en directe es va produir davant les càmeres del també súper conegut Saturday Night Live.

Les xarxes socials també han jugat un paper molt important en la promoció de Motomami. L'acte de presentació oficial del disc es va fer exclusivament a través de TikTok, la xarxa social preferida pels més joves. Així mateix, la catalana va crear fa uns mesos un nou perfil d'Instagram dedicat exclusivament a compartir les experiències de creació i enregistrament del nou treball.

Com ser una “motomami”

Des que van sortir les primeres imatges i vídeos promocionals del nou disc de Rosalía, les xarxes socials van començar a especular sobre el veritable significat de “motomami” i el que representava per a la cantant.

Com ella mateixa ha explicat a diverses entrevistes, la paraula està composta per ‘moto’ (que a més del vehicle vol dir “fort” en japonès) i ‘mami’, un homenatge a la seva mare. De fet, Motomami és el nom de l'empresa que gestiona els negocis de Rosalía (contractes publicitaris, drets d'imatge, etc.) i està dirigida per la seva mare, Pilar Tobella.

Rosalía recorda que la seva mare solia anar amb moto vestida de motera: caçadora de cuir, botes, el cabell al vent i les joies posades. Aquesta imatge d'empoderament femení és la que la cantant ha volgut transmetre amb la lletra de les cançons, però no tothom ho ha entès així. 

Les veus més crítiques l'acusen de promoure una imatge sexualitzada de la dona, com es mostra en el videoclip de Saoko, a més de promoure uns valors materialistes al voltant de la roba de marca, les joies i la vida de luxe.

Malgrat això, la crítica musical ha lloat el sentiment de llibertat que transmeten les seves cançons, que Rosalía ha escrit sense pensar en què en dirien. En aquest sentit, les lletres representen un desafiament a les convencions socials i a allò que la gent espera d'ella com a dona i com a artista.

D'altra banda, la paraula “motomami” ha generat un gran debat a les xarxes socials i s'ha convertit en una espècie de mem, amb el qual els usuaris intenten definir el concepte amb exemples. Hi ha milers d'exemples, però tots fan referència a una dona forta i decidida que no dona explicacions a ningú.

DISCOS DE ROSALÍA

Los ángeles (2017). Primer àlbum de la cantant, on fa un homenatge al flamenc (gènere musical en què es va especialitzar durant els estudis de música). Hi recupera temes antics de cant flamenc i els reinterpreta acompanyada només per una guitarra. Va ser la seva presentació com a intèrpret i li va valer la nominació a Millor Artista Revelació als Grammy Llatins.

El mal querer (2018). Les cançons s'inspiren en una novel·la occitana del segle XIII i expliquen les diferents fases d'una relació tòxica (on la dona finalment aconsegueix sortir-ne). Amb aquest àlbum, Rosalía va fer el salt al panorama internacional i va aconseguir diversos premis Grammy. També se la va acusar d’apropiació cultural per fusionar el flamenc amb altres estils.

Motomami (2022). Quatre anys després, Rosalía presenta un nou àlbum on es barregen gèneres musicals molt diferents: pop, reguetón, bachata i flamenc, però també jazz o reggae. En aquest treball parla sobre la fama, les crítiques, la seva evolució com a artista i també sobre la nostàlgia d'estar lluny de la família per culpa de la pandèmia.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -